Koronavírus: pusztító antitesteket hagy maga után

Több hónappal a koronavírus-fertőzésből való felgyógyulás után a túlélők szervezetében megemelkedik bizonyos antitestek szintje, amelyek tévedésből rátámadnak a még egészséges szervekre és szövetekre - állapította meg egy új kutatás.

Úgy tűnik, hogy a koronavírus-fertőzés olyan antitesteket hagy maga után, amelyek tévedésből magát a szervezetet kezdik pusztítani - függetlenül attól, hogy a betegség lefolyása súlyos volt-e. Ezt egy olyan kutatás állapította meg, amelybe 177 egészségügyi dolgozót vontak be, és amelyről a Reuters is beszámolt a napokban.

koronavírus, koronavírus hírek, antitestek, koronavírus-fertőzés
Pusztító antitesteket hagy maga után a koronavírus-fertőzés.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Gyulladás és idegrendszeri sérülés várhat a túlélőkre

Újabb koronavírus-variánst azonosítottak. A tavaly év végén felfedezett változaton több mutációs jegy látható, mint az omikronon.

Az alanyok még a koronavírus elleni védőoltások elérhetővé válása előtt estek át a fertőzésen. Hónapokkal a felépülésük után mindegyikük vérében kimutattak úgynevezett perzisztens autoantitesteket, amelyek krónikus gyulladást, illetve ízületi és idegrendszeri sérüléseket, vagy akár bőrproblémákat is okozhatnak. "Nem számítottunk arra, hogy az autoantitestek ilyen változatos skálája megemelkedik majd a túlélők szervezetében, illetve hogy ezek szintje még a teljes klinikai gyógyulás után hat hónappal is emelkedett marad" - jegyezte meg Susan Cheng, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Smidt Szívintézet munkatársa.

További vizsgálatok kellenek

A szakemberek azt egyelőre nem tudják, hogy a 6 hónapon túl pontosan meddig vannak jelen a túlélők vérében ezek az antitestek. Az sem tisztázott még, hogy ezek felelősek-e valamilyen konkrét tünetért vagy szövődményért.

Jelenleg is vizsgálják, hogy az autoantitest-emelkedés összefügg-e bármilyen módon a hosszú COVID tartósan fennálló panaszaival. Tervben van továbbá, hogy az autoantitestek szintjét a koronavírus újabb változataival való fertőzések után is megvizsgálják majd.

Bár még épphogy csak leszálló ágba került a negyedik hullám, a magyar felnőtt lakosság többsége szerint rövidesen máris berobban a koronavírus-járvány ötödik hulláma itthon - derült ki egy friss hazai felmérésből.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: