Koronavírus: plusz szabadság járhat a frontvonal dolgozóinak

A friss számok alapján úgy tűnik, sikerült letörni a koronavírus-járvány harmadik hullámát, hiszen az elvégzett teszteknek már csak 1 százaléka mutat pozitív eredményt - hangzott el a csütörtöki kormányinfón. Szó volt továbbá az oltási kampányról, a beoltottak megfertőződésének gyakoriságáról, és az egészségügyi dolgozók munkájának elismeréséről is.

A heti kormányülésen elhangzott legfontosabb információkról a szokás szerint Gulyás Gergyel miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt. Mint mondta, Magyarország jól áll az oltási kampány tekintetében, de még mindig van 433 ezer olyan regisztrált, aki eddig nem oltatta be magát. Igaz, az érintettek többsége már átesett a koronavírus-fertőzésen , a szakmai álláspont szerint azonban nincs akadálya annak, hogy bármikor beoltsák őket, tehát már nem kell megvárni a korábban gyakran hangoztatott 3 hónapot. Egyébként már a magyarok 54 százalékát beoltották, a kormány számításai szerint viszont akár 60 és 70 százalék között is alakulhat majd a védettségi arány.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma
Egy férfi megkapja a koronavírus elleni vakcinát. Fotó: MTI/Komka Péter

Oltás utáni megbetegedések, halálozások

Koronavírus: mekkora eséllyel fertőződünk meg oltás után? Kattintson a válaszért!

A miniszter elmondása szerint, ha már a járvány kezdetekor a teljes magyar lakosság be lett volna oltva az új típusú koronavírus ellen, akkor mindössze 900 áldozatot szedett volna a kór az elmúlt 15 hónapban. Kitért arra is, hogy az egyes oltástípusok esetében milyen gyakori az oltottak megbetegedése vagy halálozása. Az adatok szerint:

  • 1,5 millióan kapták már meg mindkét Pfizert, és közülük 268-an haltak meg (a többségük idős ember volt),

  • Moderna-oltás után 204-en fertőződtek meg és 24-en vesztették életüket,

  • AstraZenecát követően 816 megbetegedésről és 12 halálesetről tudnak,

  • a Szputnyikkal oltottak körében 697-en kapták el mégis a vírust és 13-an haltak bele,

  • Sinopharm-vakcina után pedig 2800 betegség és 206 halál a mérleg.

Elismerés az egészségügyi dolgozóknak

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy hálásak az orvosok és ápolók koronavírus-járvány során nyújtott teljesítményéért, helytállásáért. Mint mondta, az óriási terhelés miatt kimerült egészségügyi dolgozókat a kormány plusz szabadságokkal "jutalmazná", erről még folynak a tárgyalások. Folynak az egyeztetések továbbá arról is, hogy a szülőknek joguk legyen megtudni, hogy gyermekeik pedagógusait beoltották-e a koronavírus ellen, illetve hogy a betegek is megtudhassák, hogy az őket kezelő egészségügyi dolgozók immunisak-e. A miniszter elmondása szerint az ügyben már felvették a kapcsolatot a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal (NAIH).

Koronavírus: eddig biztosan védettek vagyunk gyógyulás után - olvassa el a részleteket!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: