Koronavírus: Oroszországban elkészült az első gyógyszer

Június 11-étől már a jóváhagyott gyógyszerrel kezelhetik a koronavírusos betegeket Oroszországban.

Jövő héttől adhatják az orosz kórházakban Avifavir néven törzskönyvezett gyógyszert az új típusú koronavírus okozta COVID-19-ben szenvedő betegeknek - írta meg az mfor.hu a Reuters cikkére hivatkozva. A gyógyszerből akkora mennyiséget gyártanak majd Oroszországban, ami havonta 60 ezer koronavírus-fertőzött kezelésére is elég lesz.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Oroszország, koronavírus gyógyszer, koronavírus kezelése, koronavírus Avifavir, koronavírus favipiravir
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Oroszország, koronavírus gyógyszer, koronavírus kezelése, koronavírus Avifavir, koronavírus favipiravir

Mit kell tudni az új gyógyszerről?

Bár egy ideig úgy tűnt, a malária ellen kifejlesztett hatóanyag, a klorokin hatásos lehet a COVID-19 ellen, mostanra kiderült: amellett, hogy mégsem gyógyítja a koronavírus-fertőzést, életveszélyes szívritmuszavart válthat ki. A részletekért kattintson ide!

Az Avifavir nevű készítményt eredetileg az influenza okozta tünetek enyhítésére fejlesztették ki. Hatóanyaga a favipiravir, amelyet generikus hatóanyagként bárki előállíthat. Ázsiában - többek között Japánban - már sikeresen kezelték a szerrel a koronavírusos betegeket is. A gyógyszer alkalmazásával az oroszok azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen az az egészségügyre nehezedő nyomás, amelyet a koronavírus-járvány jelent. Bíznak továbbá abban is, hogy az új készítmény segítségével kevesebb fertőzött kerül majd súlyos, életveszélyes állapotba.

Magyarországon is tesztelik a gyógyszert

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, Magyarország az elsők között kapott a japán gyógyszerből - egyrészt a koronavírusos betegek kezelésére, másrészt pedig további klinikai tesztek folytatására. Összesen 12200 darab tablettát kaptunk, amely 100 koronavírus-fertőzött ellátásához elegendő.

A gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE) korábban úgy nyilatkozott, hogy a gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból. Fontos kiemelni azonban azt is, hogy a gyógyszer megelőzésként nem használható.

Túlélte a koronavírus-fertőzést egy macska, a gazdájától kapta el a betegséget - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció