Koronavírus: novemberben tetőzhet a negyedik hullám

Novemberre gyengülhet meg a legnagyobb tömegnél a korábban beadott védőoltások nyújtotta védelem az új koronavírus ellen, így akkor várható a járvány következő hullámának gyors felfutása Magyarországon - véli számításai alapján Vattay Gábor, az ELTE TTK Fizikai Intézetében működő Komplex rendszerek fizikája tanszék vezetője.

Izraeli kutatók szerint a fertőzés lezajlását követően kialakuló védettség erősebb lehet az új koronavírussal szemben, mint a vakcinák által szerzett immunitás .

Izraelben, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is új erőre kapott a járvány júniusban, sokan a beoltottak közül is megfertőződtek. Ezt akkor a delta variáns terjedésével magyaráztak a szakemberek, mostanra azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a vakcinák nyújtotta védettség szintje csökken le drasztikusan nagyjából öt hónap elteltével - mondta el Vattay Gábor a Népszavának . Hozzátette, feltűnő volt, hogy pont három olyan országban romlott számottevően a járványhelyzet, ahol kizárólag nyugati oltóanyagokat használnak. Később aztán, ahogy egyre több adat állt a statisztikusok rendelkezésére, kirajzolódott, hogy talán nem is a vírus mutációja okozza a problémát.

Az emlékeztető oltásoknak fontos szerep juthat a negyedik járványhullám elleni küzdelemben
Az emlékeztető oltásoknak fontos szerep juthat a negyedik járványhullám elleni küzdelemben.Fotó: MTI/Rosta Tibor

A három ország élen járt ugyanis az oltások beadása terén, Izrael lakosságának zömét például már márciusra sikerült immunizálnia a hatóságoknak. A legújabb kutatásokból pedig úgy tűnik, hogy a Pfizer és a BioNTech közös oltóanyaga körülbelül négy hónapig véd megbízhatóan a fertőzéstől és annak terjesztésétől, a hatodik hónapra azonban ez a védelem jelentősen gyengül. "...az emberi immunrendszer ilyen gyorsan felejt el egy koronavírus fertőzést, hasonlóan ahhoz, ahogy a közönséges megfázás koronavírusát is évente többször meg tudjuk kapni" - olvasható a cikkben.

Izraelben az oltási zöld kártyák immár hat havonta elavulnak, a hivatalos ajánlás szerint pedig a korábbi oltási sorozatot követő ötödik hónapban mindenkinek újra kell oltatnia magát egy emlékeztető vakcinával. Ennek lehetőségét az izraeli állam biztosítja is minden 12 évnél idősebb állampolgára számára, mi több, az érintettek fele már meg is kapta a harmadik oltását. Mostanra látható is a közel-keleti országban az aktuális járványhullám lecsengése. Vattay elmondta, itthon a lakosság legnagyobb részét április és június között oltották be, amiből arra következtet, hogy október-november környékén gyorsulhat fel a negyedik hullám a gyengülő védettség következtében.

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója szerint egyáltalán nem luxus a harmadik vakcina beadása .

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: