Koronavírus: nem védi az időseket a BCG-oltás

Egyelőre ugyan nincsenek egyértelmű klinikai vizsgálati eredmények a témában, a rendelkezésre álló ismeretek azonban arra utalnak, hogy a tuberkulózis (TBC) elleni BCG-oltás sem csökkenti érdemben a súlyos kimenetelű COVID-19-megbetegedés kockázatát az idős emberek körében.

Oroszországban a hadsereg tagjai mellett immár civil önkénteseket is toboroznak egy lehetséges koronavírus elleni védőoltás tesztelésére. Részletek itt.

"...nem érdemes reménykedni, hogy a gyerekkorban megkapott oltás az időseket is védi" - hangsúlyozza Bárdits Anna, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudomány Intézetének tudományos segédmunkatársa az intézmény honlapján megjelent cikkében. A szakember ebben emlékeztet, hogy bár a tézis, miszerint a BCG-oltás hatásos védelmet nyújthat az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta COVID-19 ellen is, már márciusban felvetődött, mindmáig azonban nem született olyan tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná az elméletet. Egyelőre több klinikai kísérlet is még folyamatban van ez ügyben, addig is viszont, míg ezek befejeződnek, érdemes számba venni, milyen egyéb kimutatások segíthetnek eligazodni a kérdést illetően.

Statisztikai kimutatások szerint a BCG-oltás sem óvja meg az időseket a COVID-19-től
Statisztikai kimutatások szerint a BCG-oltás sem óvja meg az időseket a COVID-19-től

Az eredeti felvetés alapjául az a megfigyelés szolgált, hogy azokban az országokban, ahol a BCG-oltás része a kötelező gyermekkori védőoltások körének, jellemzően lassabban terjed a koronavírus-fertőzés. Magyarországra például érvényes ez a megállapítás, míg például Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyság, ahol mostanra a lakosság igen magas aránya megfertőződött, nincs kötelező BCG-oltás. Bárdits szerint ugyanakkor ebből a közvetett összefüggésből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mert számos egyéb magyarázat is állhat a különbségek hátterében. Ezen felül azt is figyelembe kell venni, hogy jelen ismereteink szerint a BCG-oltás csupán 12 éves korig nyújt védettséget a beoltott gyermekek számára TBC ellen, azaz meglepő lenne, ha a koronavírus ellen sokkal tovább védene.

A BCG-oltás iránti reményt elsősorban azon kutatások táplálják, amelyek szerint a vakcináról feltételezhető, hogy általános immunerősítő hatással bír - akár idősebb korig is. Ha azonban megvizsgáljuk a COVID-19 hazai halálozási arányát korcsoportokba lebontva, azt láthatjuk, hogy a mutató az életkor emelkedésével gyorsan és egyenletesen emelkedik. Érdemes hozzátenni, hogy Magyarországon 1950 és 1953 között részlegesen, 1954 óta pedig teljeskörűen és kötelezően oltják TBC ellen az újszülötteket. Ha tehát a BCG-oltás valóban tartós védelmet adna a koronavírus ellen, annak a halálozási arány 65-66 év felettiek és alattiak közötti jelentős eltérésében is meg kellene mutatkoznia. Ilyen jellegű kiugrást viszont nem lehet találni a statisztikában.

"Vagyis az eddigi magyarországi adatok alapján azt mondhatjuk, hogy az újszülöttkori BCG nem védi jelentősen az eleve nagy kockázatú időseket attól, hogy halálos kimenetű legyen a COVID-19 betegség a körükben" - szögezte le Bárdits, hozzátéve ugyanakkor, hogy biztos válasszal csak a klinikai vizsgálatok eredményei szolgálnak majd a kérdés kapcsán.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció