Koronavírus: nem lesz egyszerű kideríteni az eredetét

Az utóbbi időben ismét fontos kérdés lett az új típusú koronavírus eredete, pontosabban az, hogy a kórokozó vajon állatról terjedt-e át az emberre, vagy esetleg a vuhani laboratóriumból szabadult-e el. Az Egyesült Államok és Kína között éleződő feszültség miatt azonban az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) egyre nehezebb lesz igazságot tenni.

Tudósok szerint az Egyesült Államok és Kína között éleződő feszültség kihatással lesz az új típusú koronavírus eredetét vizsgáló kutatásokra is. Sokan úgy vélik, a WHO nem alkalmas erre a feladatra, ezért egy, a világszervezettől független vizsgálóbizottság felállítását sürgetik. Rutgers Egyetem molekuláris biológusa, Richard Ebright pedig egyenesen komédiának nevezte a világszervezet szakértőinek év elején a közép-kínai Vuhanban tett látogatását. "A kérdés, hogy vajon a vírus állatról terjedt emberre vagy pedig a vuhani laboratóriumból szabadult el, politikai vetülettel is bír, ezért túlmegy a WHO szakértőinek hatáskörén" - véli a biológus.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus eredete, koronavírus terjedése
Ismét fontos kérdés lett az új típusú koronavírus eredete. Fotó: Getty Images

Alternatív bizottság vagy biztos kudarc?

Június elején Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a világszervezet a vizsgálatok következő szakaszán dolgozik, ám nincs megfelelő jogköre ahhoz, hogy Kínát együttműködésre bírja. Néhányan éppen emiatt úgy vélik, a WHO vizsgálatai eleve kudarcra vannak ítélve. Most viszont a WHO tanácsadói testületének egyik tagja, Jamie Metzl több kollégájával együtt azt javasolta, hogy a hét vezető ipari hatalom csoportja (G7) állítson fel egy alternatív vizsgálóbizottságot a vírus eredetének kiderítése érdekében.

Koronavírus: háziállataink is elkaphatják - kattintson!

A Georgetown Egyetem WHO-val együttműködő egészségügyi és emberi jogi központjának igazgatója, Lawrence Gostin szerint a WHO-ra támaszkodva soha nem fog kiderülni, hogy honnan ered az új koronavírus . "Kína másfél éve elzárja őket az információktól, és teljesen világos, hogy nem tudnak a dolog mélyére ásni" - szögezte le a szakértő.

Az igazság nyomában

A vírus eredete hevesen vitatott. A COVID-19 -betegséget kiváltó kórokozó legközelebbi genetikai rokonát egy 2012-es járvány nyomán fedezték fel a délnyugat-kínai Modzsiang bányájában dolgozó munkásoknál, akik denevérürüléket takarítottak a területen, és ezt követően influenzaszerű tünetekkel többen kórházba kerültek. Tavaly azonban a kínai hatóságok lezárták a bányát, és elkobozták a kutatók által összegyűjtött mintákat, a helyieknek pedig megtiltották, hogy szóba álljanak az odalátogató újságírókkal.

Jóllehet korábban úgy tűnt, Kína őszintén igyekszik kideríteni a koronavírus eredetét, ám 2020 elején, amikor a vírus külföldre is kijutott, visszavonulót fújt, és elzárkózott a kérdésektől. Az AP amerikai hírügynökség decemberi vizsgálata kiderítette azt is, hogy a kínai vezetés cenzúrázza a COVID-19-cel kapcsolatos, kínai tudósok által készített tudományos publikációkat, amelyeket közzététel előtt a központi kormányzathoz kell elküldeni.

A Columbia Egyetem egyik közgazdásza, Jeffrey Sachs azonban rámutatott arra is, hogy ha bebizonyosodna a laboratóriumi eredet teóriája, akkor nem lehetne teljes mértékben kizárni Washington felelősségét sem. A Vuhanban zajló, állatok közt terjedő, járványokat is kiváltható vírusokat célzó kutatásokat ugyanis részben az Egyesült Államok is finanszírozta.

Post-COVID: mi a három leggyakoribb tünet? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

A napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban a keleti, északkeleti harmadban valószínű zápor, zivatar, de másutt is kialakulhatnak helyenként konvektív csapadékgócok. Sokfelé lesz élénk, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, néhol a zivatarokon kívül is lehetnek viharos széllökések. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra