Koronavírus: mire számíthatunk nyáron?

Úgy tűnik, hogy az új típusú koronavírus terjedésében nem játszik olyan nagy szerepet az időjárás, mint például az influenzánál. Ez azt vetítheti előre, hogy a mérsékelt égövön ezen a nyáron még számolni kell a fertőzéssel, még ha nem is egy hatalmas járvány formájában - véli Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője.

A hazai előrejelzések szerint június elejére lecseng Magyarországon a koronavírus-járvány - írta meg a Magyar Nemzet. Szlávik János azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ez csak egy becslés, biztosat ugyanis egyelőre senki sem tud mondani. Mint ahogy azt sem tudják, hogy Magyarországon mikor jelenhet meg egy újabb fertőzési hullám. Globális szinten azonban még jó pár hónap kell ahhoz, hogy nyugvópontra érjen a járvány - véli a szakember.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus-járvány vége, koronavírus nyár, koronavírus második hullám
Járványügyi ellenőrzést tartottak a mátészalkai református idősotthonban.Fotó: MTI/Balázs Attila

Ezért jöhet egy második hullám

Mivel még viszonylag kevesen estek át a koronavírus-fertőzésen, ráadásul egyelőre védőoltás sincs az új kór ellen, sok kutató számít egy újabb hullámra Magyarországon. A nyájimmunitáshoz pedig arra lenne szükség, hogy a lakosság 50-60 százaléka elkapja a vírust. A magyar lakosság körében azonban ez az arány mindössze néhány százalékra tehető - közölte Szlávik.

Kevés embernél termelődik antitest

A súlyos koronavírus-fertőzötteknek a vérplazma-terápia adhat reményt. De pontosan miből áll ez a kezelés, kik lehetnek donorok és milyen eredményeket tapasztaltak eddig? A válaszokért olvassa el korábbi cikkünket!

Figyelmeztetett arra is, hogy aki már átesett a koronavírus-fertőzésen, az sem feltétlenül védett egy újabb megfertőződéssel szemben. A jelenlegi információk szerint csak azoknak a szervezetében marad nagy mennyiségű antitest, akik súlyos tünetekkel küzdöttek. Enyhe lefolyásnál viszont az antitestek szinte kimutathatatlanok - fejtette ki. Ugyanakkor a betegség leküzdésében a celluláris immunitás is fontos szerepet játszhat: ilyenkor a memóriasejtek veszik fel az újonnan megjelenő vírussal.

Szlváik abban reménykedik, hogy a hepatitisz-B okozta májgyulladáshoz hasonlóan a koronavírus-fertőzésre is igaz lehet, hogy aki egyszer átesik rajta, az a celluláris immunitásnak köszönhetően évekig nincs veszélyben.

Különleges arcmaszk jelezné a koronavírus-fertőzést - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső