Koronavírus: mekkora a veszély az iskolákban?

Jelenleg koronavírus-járvány harmadik hullámának erősen visszahúzódó szakaszánál tartunk, a helyzet javulása miatt pedig már számtalan korábbi korlátozás feloldása sorra kerülhetett. Az óvatosság viszont továbbra is indokolt lehet, hiszen most is több tucatnyi oktatási intézményben jelen van a vírus, a hivatalos adat pedig nem is feltétlenül mutatja meg a valós képet.

Május 10-én már gimnazisták is visszatérhettek az iskolákba - nézze meg a képeket!

A koronavírus-járvány igen erős harmadik hulláma miatt idén márciusban is bezártak az iskolák és az óvodák. Több mint egy hónap elteltével, április 19-én azonban újra megnyitottak az óvodák, és az általános iskolák alsó tagozatos diákjai is visszaülhettek az iskolapadba. A tapasztalatok akkor azt mutatták, hogy ez a lépés nem járt afertőzésterjedésének fokozott kockázatával, ugyanis csak 1-1 csoport vagy osztály esetében kellett elrendelni rendkívüli szünetet, újabb zárásra viszont nem volt szükség - ismertette korábban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. Május 10-én pedig már a felsősök és a középiskolások is visszatérhettek a jelenléti oktatáshoz, így joggal merült fel a kérdés, hogy ez vajon mennyire emelte a megfertőződés veszélyét.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus fertőzöttek
Most is több tucatnyi oktatási intézményben jelen van a vírus.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Milyen most a helyzet az iskolákban?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arról tájékoztatta a Népszavát, hogy jelenleg az óvodák 0,15 és az iskolák 0,5 százalékában kellett rendkívüli szünetet, illetve digitális munkarendet elrendelni az új típusú koronavírus megjelenése miatt. A lap ez alapján úgy számol, hogy a mintegy 13500 iskolai feladatellátási-helyből 65-70 iskolában lehet most érvényben valamilyen járványügyi intézkedés. Fontos azonban kiemelni, hogy intézmények teljes bezárásáról továbbra sincs szó, csak 1-1 osztály érintett.

A valós érintettség ennél magasabb lehet

Ezek a hivatalos adatok azonban nem minden esetben fedik a valóságot - hívta fel a figyelmet a Népszavának nyilatkozó Nagy Erzsébet, aki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) egyik ügyvivője. Mint mondta, ők több olyan esetről is halottak már, amikor egy-egy diákról ugyan kiderült, hogy koronavírus-fertőzött, hivatalos karantént azonban nem rendeltek el az esetükben, mindössze hazaküldték őket lábadozni. Aggodalomra adhat okot továbbá, hogy kontaktkutatás semmilyen formában nincs az iskolákban, vagyis nem tesztelik azokat, akik az oktatás sokán érintkeztek a fertőzött diákokkal és tanárokkal.

Koronavírus: így indult újra az oktatás itthon - olvassa el a részleteket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső