Koronavírus: még nem a régi kerékvágásba térünk vissza

Magyarország mától egy új védekezési szakaszba lépett, de ettől még a koronavírus-járvány nem ért véget. Ezért fokozottabb óvatosságra és szorosabb adatközlésre van szükség - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Kiemelte, az idősotthonokban továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom.

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, a mai naptól részletesebb adatokat közölnek a koronavirus.gov.hu-n. Már külön feltüntetik az aktív fertőzöttek számát, amelyet úgy számolnak ki, hogy az összes fertőzött számából levonják a gyógyultakat és az elhunytakat. Emellett az aktív fertőzöttek, a gyógyultak és az elhunytak statisztikájánál külön bontva láthatóak Budapest és Pest megye, valamint vidék adatai. Az országos tisztifőorvos szerint az új adatközlési módszer segít abban, hogy teljesebb képet kapjuk a hazai járványhelyzetről és jobban tudjuk követni az alakulását.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gyógyultak, koronavírus egészségügy, koronavírus idősotthonok
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gyógyultak, koronavírus egészségügy, koronavírus idősotthonok

Ki számít gyógyultnak?

Müller Cecília elmondása szerint az számít gyógyultnak, akinek a kórházi tartózkodása során már 3 napja semmilyen koronavírus-fertőzésre utaló klinikai tünete nincs, valamint van legalább egy negatív tesztje. Emellett azonban azokat is gyógyultnak minősítik, akik enyhe tüneteikkel 14 napig házi karanténban tartózkodtak, és ezalatt teljesen panaszmentessé váltak.

Továbbra is fontos az óvatosság

Kötelező a maszk viselése ezeken a helyeken - kattintson!

A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy bár vidéken már feloldották a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat, továbbra is nagyon fontos az óvatosság. A közegészségügyben 4 ütemben enyhítenek majd, de egyelőre azt kérik a lakosságtól, hogy a felesleges találkozások elkerülése érdekében a háziorvosi, gyermekorvosi és védőnői ellátást csak telefonos bejelentkezés és időpontkérés után vegyék igénybe. Azokat az ügyeket pedig, amelyekhez nem szükséges a személyes jelenlét - például receptek vagy igazolások kérése -, intézzék telefonon vagy interneten.

A koronavírus elleni küzdelem, valamint az idősek védelme érdekében továbbra is fennáll az idősotthonokra vonatkozó látogatása tilalom - emelte ki Müller Cecília. Mint mondta, jelenleg 30 olyan intézményről tudnak, ahol már felütötte a fejét az új kórokozó. Megemlítette továbbá, hogy az apás szülésekkel kapcsolatban sincs változás: ha a feltételek adottak, és az apa igazoltan egészséges, akkor továbbra is van lehetőség arra, hogy a férfi támogassa párját a szülés alatt.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a kijárási korlátozások megszegése miatt már több mint 45 ezer esetben intézkedett a rendőrség, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok megsértésével kapcsolatban pedig mintegy 1100 feljelentést tettek. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt. Mint mondta, a vidéki kávézók és éttermek már fogadhatnak vendégeket a teraszokon és a kerthelyiségekben, az asztalok elrendezésénél azonban figyelni kell arra, hogy a társaságok között legalább 1,5 méteres távolság legyen - ezzel ügyanis csökkenthető a koronavírus terjedésének kockázata. Azt azonban nem szabályozzák, hogy kik ülhetnek egy asztalnál - tehát nemcsak az egy háztartásban lakók kávézhatnak vagy ebédelhetnek együtt.

Káoszra számítanak a fogorvosok az újranyitás miatt - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: