Koronavírus: már nincs veszélyhelyzet itthon

Hivatalosan is véget ért a koronavírus-járvány miatt még márciusban kihirdetett veszélyhelyzet Magyarországon. A Magyar Közlönyben tegnap éjjel közzétett rendeletek értelmében mától már szinte teljesen visszatérthet az élet a korábban megszokott kerékvágásba.

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, kedden elfogadta az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, és ezzel egy időben jóváhagyták az átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt is. Mától tehát hivatalosan is véget ért a veszélyhelyzet, és helyét az úgynevezett egészségügyi válsághelyzet vette át. A készültség szükségességét 3 havonta vizsgálják majd felül, de alapvetően 6 hónapig lehet érvényben, hacsak a kormány meg nem hosszabbítja a hatályát.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus maszk
A maszkot még nem dobhatjuk el, az továbbra is kötelező minden 6 év felettinek.Fotó: Getty Images

A maszk még kötelező, az idősáv megszűnt

Egyes védelmi intézkedéseket azonban továbbra is fenntartanak az új típusú koronavírus elleni védekezés jegyében. Így még mindig kötelező maszkot, vagy az orr és a száj eltakarására alkalmas egyéb eszközt viselni a tömegközlekedési eszközökön és vásárlás közben - azonban csak 6 év felett. Emellett a vendéglátóegységekben dolgozóknak is el kell takarniuk az arcukat a belső helyiségekben.

Koronavírus: 24 magyar áldozatnak nem volt alapbetegsége - a részletekért kattintson ide!

Megemlítik továbbá, hogy belső és külső helyszínen egyaránt megtarthatóak a zenés, táncos rendezvények, amennyiben a jelenlévők száma - az ott foglalkoztatott személyekkel együtt - nem haladja meg az 500 főt. A koronavírus elleni védekezés jegyében korábban bevezetett, időseknek fenntartott váráslási idősávról azonban nem esik szó a rendeletben, így ezt valószínűleg megszűntnek tekinthetjük. Ennek értelmében mától már nemcsak a 65 év felettiek, hanem bármely korosztály vásárolhat az élelmiszerüzletetekben, a drogériákban, a piacokon és a gyógyszertárakban 9 és 12 óra között.

Átmeneti szabályok

A rendeletben egy külön fejezetet szántak a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályoknak. Az egyik, sokakat érintő rendelkezés szerint 2020. augusztus 31-éig bármely munkáltató szervezhet napközbeni felügyeletet a nála dolgozó szülők gyermekeinek. A lehetőséget a 20 hetesnél idősebb, ám 14 évnél fiatalabb gyermekek esetében lehet igénybe venni, munkanapokon 6 és 18 óra között.

A döntések között megemlítik továbbá, hogy a koronavírus elleni védekezés jelenlegi szakaszában, tehát az egészségügyi válsághelyzet során az országos tisztifőorvos átmenetileg módosíthatja az alapellátás körzethatárait, a járó-, illetve a fekvőbeteg-szakellátáson belül a tevékenységek szakmai megoszlását, az ellátási területek határait, a betegbeutalás rendjét, valamint a fekvőbeteg-gyógyintézetek ágyszámát is.

Bár egyre több repülőjárat indul újra, sokan ódzkodnak a tömegben utazás gondolatától is. Szerencsére akár pár óra alatt is elérhető pár olyan helyszín, ahol érdemes lehet kikapcsolódni. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: