Koronavírus: már itthon is megjelent az omikron variáns

Már Magyarországon is bizonyítottan jelen van a legújabb, omikronnak elnevezett, Dél-Afrikából származó koronavírus-mutáció. Az új variánst az egészségügyi szakmai szervezetek az "aggodalomra okot adó" kategóriába sorolták.

Már két koronavírus-fertőzött személynél is igazolták az omikron-variáns jelenlétét Magyarországon, és további gyanús eseteket is vizsgálnak még. Az eredményeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei is megerősítették.

Hollandiában már a Dél-afrikai Köztársaság bejelentése és az onnan induló járatok érkezése előtt azonosították a koronavírus omikron nevű variánsát.

Csak idő kérdése volt

"Csak idő kérdése volt, hogy a Dél-Afrikából származó legújabb koronavírus-változat, az omikron hazánkat is elérje" - mondta Nyíri Miklós, az első hazai eseteket azonosító labor (a Neumann Labs) ügyvezetője. A laboratórium közleménye szerint a mutáció egy házaspárt fertőzött meg, amelynek tagjai nem jártak külföldön, így biztosan itthon kapták el a vírust. "Mindez feltehetőleg azt is jelenti, hogy ez a variáns több embert megfertőzhetett már hazánkban" - jegyezte meg az ügyvezető.

A közleményben kiemelték, hogy az omikron variáns kapcsán felröppent a hír, hogy kialakult egy olyan változata, amelyet a PCR-tesztek nem mutatnak ki, ez azonban nem igaz. A PCR-tesztek bizonyosan képesek megbízhatóan azonosítani a koronavírus omikron-variánsát is - szögezték le.

Amennyiben a fertőzőképessége magasabb, mint a korábbi változatok esetében, de a megbetegítő képessége elmarad azokétól, úgy az új koronavírus omikron variánsa elősegítheti a népesség széles körű immunizálását - véli Rusvai Miklós víruskutató.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: