Koronavírus: malária elleni szert engedélyezett az USA

Malária ellen alkalmazott készítményeket is használhatnak az Egyesült Államokban a koronavírusos betegek kezelésére.

A malária ellen alkalmazott szereket az új típusú koronavírus ellen is bevethetik az Egyesült Államokban. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) engedélyezte ugyanis a hidroxiklorokin-szulfát és a klorokin-foszfát használatát a koronavírussal fertőzött betegeknél is. Donald Trump amerikai elnök a vasárnap esti sajtókonferenciáján jelentette be, hogy a szereket kísérleti jelleggel már 1100 páciensnél alkalmazzák New Yorkban.

Koronavírus: az USA-ban egy őszi járványtól is tartanak Az Egyesült Államokban - ahol eddig több mint egymillió amerikain végeztek vírustesztet -folyamatosan nő a koronavírus által fertőzöttek és a járvány halottainak a száma. Egy helyi járványügyi szakember szerint nem kizárt, hogy ősszel az új típusú koronavírus újabb járványával kell számolni. Kattintson a részletekért!

"Lehet, hogy működik, lehet, hogy nem"

Az FDA sürgősségi rendelettel tette lehetővé a hozzáférést ehhez a gyógyszerhez. Ennek érdekében felszabadította az országos stratégiai készletet, és amennyiben nem kivitelezhető vagy nem lehetséges más klinikai kísérleti gyógyszer, akkor az orvosok felírhatják ezt a koronavírus okozta megbetegedéssel (Covid-19 kórral) már kórházban kezelt betegeknek. A rendelet értelmében a szerek alkalmazásakor kötelező tájékoztatni az orvosokat és a pácienseket a két gyógyszer ellenjavallatairól és kockázatairól is.

A koronavírusos betegek kezelésére is használhatják a maláriaellenes készítményeket. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A koronavírusos betegek kezelésére is használhatják a maláriaellenes készítményeket. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Két nagy német gyógyszergyár összesen 31 millió adag hidroxiklorokint adna át az amerikai stratégiai gyógyszerkészletnek. Az amerikai minisztérium ezen kívül finanszírozza még két további, már forgalomban lévő gyógyszer klinikai kísérleteit a koronavírusos megbetegedés kezelésére.

A vitatott, de egyes esetekben bizonyítottan jótékony hatású maláriaellenes gyógyszerre utalva Donald Trump elnök még vasárnap úgy fogalmazott: "Nézzük meg, működik-e, hihetetlen eredményeket is hozhat. Lehet, hogy működik, lehet, hogy nem". A hidroxiklorokin-szulfátot és a klorokin-foszfátot egyébként nemcsak malária ellen alkalmazzák, hanem lupusz és reumatoid artritisz kezelésére is. Mindkét betegség autoimmun eredetű.

Egyszemélyes karantén egy lakatlan szigeten: kattintson az nlc.hu cikkére, ha megnézné, hogyan él a Tisza-tó videósa.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció