Koronavírus: magyar színész mentőzik New York-ban

A Saul fia főszereplője, Röhrig Géza évek óta él az amerikai metropoliszban, a járványhelyzetben pedig ismét mentőssegédként kezdett dolgozni. Munkájáról és családjáról mesélt egy élő online interjúban Nyáry Krisztiánnak.

A Líra Könyv élő videós sorozatot indított Facebook-oldalán, ahol Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész beszélget más szerzőkkel, művészekkel. Tegnap egy igazán különleges interjúra került sor, hiszen Röhrig Gézát kérdezte, aki jelenleg New York-ban tartózkodik.

A közel 45 perces videós beszélgetésben többek között kitértek arra is, hogy a Saul fia sztárja milyen olvasmányokat ajánl, milyen könyvön dolgozik. De Röhrig mesélt a család mindennapjaikról is, kifejtette, hogy kilencen laknak most otthon, mivel két egyetemista gyereke is hazatért a kollégiumból. A felesége azonban katonás rendet tart, minden reggel kiosztja a feladatokat, "éppen csak a zászlófelvonás hiányzik" - mondta.

New York-ban sok az önkéntes

A koronavírus-fertőzöttek öt százalékánál alakul ki különböző súlyosságútüdőgyulladás- közölte Madurka Ildikó tüdőgyógyász. Részleteket ebben a cikkünkben olvashat.

A színész maga kevesebb időt tölt otthon, mert újra mentőssegédnek állt. Mint elmesélte, már közel 7 éve nem mentőzött, le is járt a vizsgájának érvényessége, de a súlyos válságra való tekintettel felhívta a volt főnöke. "Az, hogy felhívtak, hogy szükség van rám, jelzi, hogy mekkora a baj" - fogalmazott, és hozzátette, el kellett végeznie egy gyors tanfolyamot, hogy újra munkába állhasson. "Összesen százezer ilyen ember van, mint én, ami azt jelenti, hogy majdnem minden eddig regisztrált fertőzöttre jut egy önkéntes, ami azért elég jó" - mondta.

Mentővel szállítanak kórházba egy new york-i beteget. Képünk illusztráció, forrás: Getty Images
Mentővel szállítanak kórházba egy new york-i beteget. Képünk illusztráció, forrás: Getty Images

Hamarosan kiderül, hogy ő is megfertőződött-e

Azt is kifejtette, hogy eddig Brooklyn és Queens volt a leginkább érintett övezet, most pedig Long Island lesz. Éjszaka dolgozik a tűzoltóság kötelékein belül, a kocsijaik jól felszereltek és védőfelszerelést is kapnak. Mivel egészségügyi végzettsége nincs, egyedül semmilyen komoly orvosi beavatkozást nem végezhet.

Az interjúban szóba került az is, hogy a színészt tesztelték-e már a koronavírusra. Mint kiderült, már el kellett volna végezni rajta a tesztet, de erre csak ma kerül sor. Ő maga is izgatottan várja az eredményt, már csak azért is, mert a mentőzésen túl is kapcsolatba kerül fertőzöttekkel.

A színész ugyanis azon kevesek egyike, akik hosszú évek óta halottakat mosdatnak, ami fontos tevékenység a zsidó vallásúaknál. Mint elmondta, a jelenlegi járványügyi helyzetben bizonyos körzetekben már nem is engedélyezik ezt, de New Yorkban a rituális muzulmán és zsidó halottmosdatásra van még lehetőség - bár sokkal szigorúbb keretek között. Vasárnap például három koronavírusban meghalt embert mosdatott, aztán mindhármukat online temetés keretében búcsúztatták el. Ilyenkor a legközelebbi hozzátartozók ott lehetnek a sír mellett (természetesen a megfelelő védőfelszerelésben), de a többi rokon, barát, ismerős online közvetítésen keresztül vesz részt a temetésen.

Turisták híján ingyenételt szállítanak a bécsi lovaskocsik. A különleges kezdeményezésről az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció