Koronavírus: kinek nem ajánlott a Sinopharm-vakcina?

Magyarországon február végén kezdtek oltani az első, OGYÉI által engedélyezett kínai vakcinával. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, jelenleg elérhető információkat a Sinopharm oltóanyagáról.

Magyarországon jelenleg másfél millió felett jár azoknak a száma, akik legalább egy dózist kaptak valamelyik, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által engedélyezett koronavírus elleni vakcinából . A kínai Sinopharm gyógyszeripari vállalat BBIBP-CorV elnevezésű oltóanyagát eddig egyetlen más uniós tagállamban sem engedélyezték. Magyarországon február 24-én kezdték tömegesen beadni azoknak a regisztráltaknak, akik éppen akkor következtek az oltási sorrendben. Jellemzően a 65 év felettieknek.

A kormány 5 millió adagot rendelt a Sinopharm-vakcinából, a koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint ebből eddig 1,1 millió dózis érkezett meg, ami 550 ezer ember beoltásához elég.

koronavírus elleni oltás
Világszerte egyre több koronavírus elleni oltóanyagot használnak. Fotó: Getty Images

Hagyományos technikával készül a Sinopharm-vakcina

E kínai vakcina hatóanyaga inaktivált, elölt vírus, az OGYÉI tájékoztatója szerint a 19nCoV-CDC-Tan-HB02 törzsből. Ahogy a hasonló technikával gyártott védőoltások - például az influenzaoltások vagy a veszettség elleni oltás -, úgy ez is erős immunválaszt generál. Működése azon alapul, hogy antitestek termelését és a vírus ellen ható vérsejtek előállítását segíti elő, ami lehetővé teszi, hogy az immunrendszer legyőzze a fertőzést. Nem okoz megbetegedést - mivel nem élő vírust tartalmaz -, és amennyiben hatására védettség alakul ki, elkerülhető a koronavírus-fertőzés okozta súlyos, akár kórházi kezelést igénylő megbetegedés, elhalálozás.

Meddig tart a kínai oltással megszerezhető védettség?

A védettség megszerzéséhez két részoltásra van szükség, ezek beadása között 21-28 napnak kell eltelnie. Hogy ez a védettség ténylegesen meddig tart, arról egyelőre nincs adat, csak tippelni lehet. A legtöbb gyártó első körben 6-8 hónapra becsüli.

Az Egyesült Arab Emírségekből nemrég azt jelentették, hogy néhány oltottnál szükség volt egy harmadik dózis beadására, mert esetükben két részoltás nem bizonyult elegendőnek a védettség kialakulásához.

Milyen könnyen használható fel a Sinopharm-vakcina?

A Sinopharm-vakcina tárolása nem igényel extra körülményeket: hűtőszekrényben felbontás nélkül 2-8 °C fokon eláll. Egyadagos, tehát könnyebben kezelhető, mint például a Pfizer-BioNTech oltóanyaga, amelyet felhasználás előtt hígítani kell, és egy fiolából hat adag vakcina is kinyerhető.

Világszerte rohamosan emelkedik a már legalább egy részoltást kapók, köztük a 65 év feletti oltottak száma is. Ők azok, akik közül sokan már lassan egy éve úgy élnek, hogy a fizikai kontaktust kerülve csak messziről tartják a kapcsolatot szeretteikkel. Nem véletlen, ha úgy érzik, végre fellélegezhetnek, életük lassan visszatérhet a megszokott kerékvágásba, és nem kell tovább nélkülözniük családjuk, barátaik, ismerőseik társaságát. De valóban így van? Lazíthatnak? Részletek!

Mit tudunk a Sinopharm-vakcina hatékonyságáról?

A gyártó közlése szerint az oltóanyag 79 százalékos hatékonyságú, de mivel a széleskörű, fázis III-as klinikai vizsgálatot nem Kínában végezték, így ez az adat nem mond túl sokat. Az Egyesült Arab Emirátusok közlése szerint az általuk hónapokkal ezelőtt elvégzett klinikai vizsgálatok előzetes adatai szerint a Sinopharm-vakcina hatékonysága 86 százalékos lehet. Azt azonban érdemes figyelembe venni a hatékonyság latolgatásakor, hogy a III. fázisú klinikai vizsgálatokban résztvevő 60 évesek, vagy 60 évnél idősebbek aránya elenyésző - ahogy az OGYÉI is kitér rá, egy százalék alatti - volt. Ami azt jelenti, hogy jelenleg nagyon kevés adat áll rendelkezésre arról, esetükben hogyan alakul a hatékonyság, és milyen fokú védettséget szerezhetnek az oltással. (Emiatt Kínában jellemzően a 18-59 éveseket oltják vele.)

Hatékony-e a Sinopharm-vakcina az új mutációk ellen?

Egyelőre arról sincs hivatalos vizsgálati eredmény, hogy az oltás használata óta - Kínában már a nyáron bevetették sürgősségi oltóprogram keretében - felbukkant új koronavírus-variánsok ellen mennyire hatékonyan véd ez a kínai vakcina. Például a becslések szerint 50 százalékkal fertőzőképesebb B.1.1.7-es , úgynevezett brit változat, az elsőként Japánban és Brazíliában azonosított P.1 variáns, vagy a B.1.351-es dél-afrikai változat ellen. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy utóbbi kettővel szemben a jelenleg használt védőoltások kevésbé hatékonyak.

Kinek adható a Sinopharm-vakcina?

Ahogy az OGYÉI által közölt tájékoztatóban is áll, a gyártó 18 év felettieknek ajánlja. Magyarországon annak sincs akadálya, hogy 60 év felettieknek is beadják. Az oltást végző háziorvosoknak a betegek kórtörténetét, és az esetleges megbetegedéssel járó kockázati tényezőket figyelembe véve kell mérlegelniük beadásáról.

Kinek nem ajánlott a Sinopharm-vakcina?

Vannak ellenjavallt esetek. Ilyen például bármely kezeletlen krónikus betegség, vagy az éppen fennálló akut lázas állapot. Beadása nem ajánlott a vakcina bármely összetevőjével szembeni allergiás reakció, vagy túlérzékenység esetén, ahogy várandós nőknek és szoptató anyáknak sem. Tervezett várandósság esetén ki kell várni, hogy a második részoltást követően leteljen a gyártó által javasolt két hónap.

A kínai védőoltás beadása után jelentkező esetleges hatások

A beadást követően az oltás helyén bőrmelegség, esetleg fájdalom jelentkezhet. Az adott terület megduzzadhat, a szúrás helyén csomó, vagy keményedés alakulhat ki. Nem lehet kizárni a bőrpirosságot és a viszketést sem.

Milyen mellékhatásokat okozhat a Sinopharm-vakcina?

Az egész testre kiterjedő lehetséges mellékhatások skálája széles: a leggyakoribb fejfájástól kezdve a lázon, fáradékonyságon, aluszékonyságon át az ízületi fájdalomig, nehézlégzésig és köhögésig számos egészségügyi hatásra lehet számítani. Előfordulhat még orrfolyás, szédülés, hasmenés, hányinger. Ritkán szívdobogásérzés, szemfájdalom, az ízérzékelés elvesztése is bekövetkezhet. A Kínán kívül végzett III. fázisú klinikai vizsgálat során egy embernél súlyos mellékhatásként hányinger és hányás jelentkezett, miután beoltották. Több értékelhető adat egyelőre nincs az oltás után esetlegesen fellépő negatív egészségügyi hatásokról.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: