Koronavírus: kedden újabb vakcinaszállítmány jön

Jövő hét kedden érkezik Magyarországra a következő szállítmány a koronavírus elleni kifejlesztett vakcinákból. Addigra pont el is fogy a jelenleg rendelkezésre álló mennyiség - ismertette Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Magyarországon jól halad a vakcinázás, a rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiséghez képest talán túl gyorsan is - vélekedett Galgóczi Ágnes. Mint mondta, a kormány az Európai Uniós (EU) beszerzések mellett más forrásokból is próbál koronavírus -vakcinához jutni, hogy felgyorsíthassák a lakosság beoltásának ütemét.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus operatív törzs
Jól halad a vakcinázás, talán túl gyorsan is. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Hamarosan kínai vakcina is jöhet

Magyar virológus szerint a kínai és orosz koronavírus-vakcinák is jók lehetnek - kattintson a részletekért!

A témával kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Ő úgy fogalmazott, hogy már mind vissza akarjuk kapni a régi életünket, de ha az EU-s oltóanyagbeszerzések ütemében haladunk, akkor csak nyár végén vagy ősszel oldhatják fel a korlátozásokat. Magyarország azonban tömegesen tud szerezni kínai vakcinát, akkor pedig olyan gyorsan lehet majd oltani, hogy akár jóval a nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket. Ehhez már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság is engedélyezze az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett kínai vakcinát. Mint mondta, reméli, a hatóság néhány napon belül egyértelmű választ ad.

December végén egyébként az orosz fejlesztésű, Szputnyik V nevű koronavírus-vakcinából is érkezett Magyarországra. A kapott mennyiség 3000 ember beoltására elegendő. A magyar hatóságok azóta is vizsgálják az oltóanyagot, alkalmazhatóságáról egyelőre nem döntöttek - jelezte Galgóczi.

Még mindig vannak szabályszegők

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a tegnapi nap során 166, szeptember 21-e óta pedig már csaknem 19700 ember ellen kellett intézkednie a rendőrségnek a koronavírus-járvány megfékezését célzó maszkviselési szabályok megszegése miatt. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt.

Miben különbözik a Pfizer és a Moderna vakcinája? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)