Koronavírus: karanténnál ezt kell kiragasztani az ajtóra

Házi karanténra kötelezhetik a hatóságok, akinél felmerül az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés gyanúja. Lássuk, hogyan néz ki a gyakorlatban ez a járványügyi intézkedés.

Hogyan hat a karantén az érintettek lelki világára? Részletek itt.

Ilyen hatósági házi karanténra kötelezik már azokat a magyar állampolgárokat is, akik például Olaszországból érkeznek most az ország területére, még akkor is, ha tünetmentesek - olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon. A magyar határ átlépésekor kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át. Mentővel szállítják kórházba, akinél az egészségügyi vizsgálat koronavírus-fertőzés gyanúját mutatja ki. Azok pedig, akiknél afertőzésgyanúja nem merül fel, 14 napig kötelesek lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat.

koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, házi karantén, hatósági házi karantén, piros lap
koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, házi karantén, hatósági házi karantén, piros lap

Maradva a példánál, az a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az Olaszországból hazatérő magyar állampolgárnak a határátkelőhelyeken a rendőrség átad egy hatósági kötelezést, ami alapján neki hatósági házi karanténban kell maradnia 14 napra. Otthona bejárati ajtajára köteles kiragasztani a számára átadott hatósági figyelmeztető feliratot, az úgynevezett "piros lapot". A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását ezután a rendőrség ellenőrzi.

A hatósági házi karanténra kötelezett személy a járványügyi megfigyelés időtartama alatt nem hagyhatja el otthonát. Nem fogadhat vendéget sem, továbbá köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközeit, textíliáit használni, valamint azokat otthonában tisztítani és tárolni. Olyan légúti tünetek megjelenése esetén pedig, mint a láz, köhögés és légszomj, köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni, majd a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

A hatósági házi karanténről az alábbi tájékoztató lapot kell kiragasztani a bejárati ajtóra.

hatósági házi karantén, koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, piros lap
hatósági házi karantén, koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, piros lap

Hogyan készüljenek fel egy esetleges házi karanténra a kisgyermekes családok? Az nlc.hu téma kapcsán írt cikkét ide kattintva olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció