Koronavírus: jön a 100 százalékban védő vakcina

Teljes, 100 százalékos védelmet ígér a súlyos COVID-19 ellen a Sanofi és GSK új vakcinája.

Teljes védelmet nyújthat a súlyos COVID-19 ellen a Sanofi és GSK közelmúltban kifejlesztett vakcinája. A vállalatok most az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA), valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét kérik ahhoz, hogy a készítményt kétadagos vakcinaként és emlékeztető oltásként is alkalmazhassák.

Ezek a vakcinák teljesítettek a leggyengébben Egy átfogó hazai tanulmány eredménye szerint a legnagyobb mértékben a Sinopharm-, a Szputnyik V és az AstraZeneca-oltás hatékonysága csökken.

Teljes védelmet nyújt a súlyos tünetek ellen

A Sanofi oldalán megjelent tájékoztató szerint az oltóanyag az influenza ellen hagyományosan alkalmazott, fehérjealapú oltóanyag. A harmadik fázisú klinikai tesztek eredménye szerint a vakcina önmagában csak 57,8 százalékos hatékonyságú a COVID-19 enyhébb, általános tüneteivel szemben - ami jóval alacsonyabb, mint amit a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú vakcinái nyújtanak -, azonban az új készítmény verhetetlen, 100 százalékos hatékonysággal büszkélkedhet a súlyos, kórházi kezelést igénylő panaszok ellen, valamint 75 százalékos védelmet nyújt a közepesen súlyos állapot ellen is. Emlékeztető oltásként alkalmazva a készítmény 18-30-szorosára növelte a szervezetben az antitestek szintjét, így hatékony védelmet biztosít a koronavírussal szemben.

Teljes védelmet nyújt a súlyos panaszok ellen az új vakcina. Fotó: Getty Images
Teljes védelmet nyújt a súlyos panaszok ellen az új vakcina. Fotó: Getty Images

Az új oltás engedélyeztetési folyamata hamarosan elindulhat az Egyesült Államokban és Európában is. A vállalat reméli, hogy a tesztek eredményei, illetve a régóta ismert és használt, fehérjealapú technológia segít meggyőzni az oltásokat eddig elutasító embereket is, hogy jelentkezzenek a vakcinák egyikéért.

Karikó Katalin, valamint Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) oktatói inspirálták a szájon át bevhető mRNS-vakcina megalkotásában az amerikai Massachussets Institute of Technology (MIT) kutatóit.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: