Koronavírus: jó híreket hozott a szennyvíz

Ismét megosztotta a szennyvízvizsgálatok eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az új adatokból az látszik, hogy az elmúlt héten nem növekedett a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben kimutatható koncentrációja.

A 42. héten monitorozott településeken az új típusú koronavírus örökítőanyagának szennyvízmintából kimutatható mennyisége stagnált - közölte oldalán az NNK . Bár az előző héten tapasztalt csökkenés megállt országszerte több településen, legalább növekedést sem tapasztaltak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus örökítőanyag, koronavírus szennyvíz, koronavírus NNK
Az örökítőanyag szennyvízmintából kimutatható mennyisége stagnált. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ezért fontos a szennyvízvizsgálat

Az NNK egyébként május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvíz vizsgálata - amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál - azért is jó eszköz, mert azok is üríthetik a vírus örökítőanyagát, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe - tehát a tünetmentes vagy enyhe tünetes fertőzöttek is.

Koronavírus: mégsem hatékony a remdesivir? A válaszért kattintson ide!

Az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyagának koncentráció-emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A vizsgálat pontosságának köszönhetően előkészítés alatt áll egy európai monitoring program, amely hatékonyan képes előre jelezni egy-egy nagyobb esetszámemelkedést, lehetőséget adva a felkészülésre az egyészségügyi ellátó intézmények számára.

Még tart a járvány

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a koronavírus-járvány még nem ért véget. A közösségi terjedés felgyorsulásának megelőzése érdekében tehát továbbra is be kell tartani az érvényben lévő szabályokat. A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába és menjenek közösségbe - különös tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Javasolt továbbá kerülni a zsúfolt helyeket, megtartani másoktól a legalább 1,5 méteres távolságot, és gyakran megmosni a kezünket.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus szennyvíz, koronavírus NNK
Forrás: NNK

A zenekar és a közönség is COVID-buborékot kapott a stadionkoncerten - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: