Koronavírus: jó híreket hozott a szennyvíz

Ismét megosztotta a szennyvízvizsgálatok eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az új adatokból az látszik, hogy az elmúlt héten nem növekedett a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben kimutatható koncentrációja.

A 42. héten monitorozott településeken az új típusú koronavírus örökítőanyagának szennyvízmintából kimutatható mennyisége stagnált - közölte oldalán az NNK . Bár az előző héten tapasztalt csökkenés megállt országszerte több településen, legalább növekedést sem tapasztaltak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus örökítőanyag, koronavírus szennyvíz, koronavírus NNK
Az örökítőanyag szennyvízmintából kimutatható mennyisége stagnált. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ezért fontos a szennyvízvizsgálat

Az NNK egyébként május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvíz vizsgálata - amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál - azért is jó eszköz, mert azok is üríthetik a vírus örökítőanyagát, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe - tehát a tünetmentes vagy enyhe tünetes fertőzöttek is.

Koronavírus: mégsem hatékony a remdesivir? A válaszért kattintson ide!

Az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyagának koncentráció-emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A vizsgálat pontosságának köszönhetően előkészítés alatt áll egy európai monitoring program, amely hatékonyan képes előre jelezni egy-egy nagyobb esetszámemelkedést, lehetőséget adva a felkészülésre az egyészségügyi ellátó intézmények számára.

Még tart a járvány

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a koronavírus-járvány még nem ért véget. A közösségi terjedés felgyorsulásának megelőzése érdekében tehát továbbra is be kell tartani az érvényben lévő szabályokat. A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába és menjenek közösségbe - különös tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Javasolt továbbá kerülni a zsúfolt helyeket, megtartani másoktól a legalább 1,5 méteres távolságot, és gyakran megmosni a kezünket.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus szennyvíz, koronavírus NNK
Forrás: NNK

A zenekar és a közönség is COVID-buborékot kapott a stadionkoncerten - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra