Koronavírus: ilyen tünetek is jelentkezhetnek

Frissítette az új típusú koronavírus-fertőzés lehetséges tüneteit felsoroló listát az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta COVID-19 betegség tünetei közé korábban csak a lázat, a köhögést és a légszomjat sorolták, az elmúlt hetekben azonban számos olyan tanulmány jelent meg, amely más árulkodó jelekről számolt be. Ezek alapján a CDC felvette a lehetséges tünetek listájára a hidegrázást, az izomfájdalmat, a fejfájást, a torokfájást, valamit az ízlelés és a szaglás elvesztését - írta meg az Axios a CDC listájára hivatkozva.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus tünetek, koronavírus-fertőzés tünetei, koronavírus tüdő, koronavírus szaglás, koronavírus agy, koronavírus szív, koronavírus immunrendszer
Nemcsak a tüdőt támadja meg az új típusú koronavírus. Fotó: Getty Images

Nemcsak a tüdőt támadja

Koronavírus: nem világos, miért károsodik a szív - a részletekért kattintson ide!

A kutatók már arra is rájöttek, hogy a súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus nem csupán a tüdőket támadhatja meg, hanem például az agyat vagy a szívet is, ráadásul az immunrendszerben is kárt tehet. Az orvosok szerint az új koronavírus okozta COVID-19 akár vesebetegséghez, neurológiai rendellenességekhez, szívgyulladáshoz, májproblémákhoz és bélkárosodáshoz is vezethet, de megnövelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát is.

Mit tegyünk?

A CDC azt tanácsolja, hogy ha légzési nehézségeket, illetve tartós mellkasi fájdalmat vagy nyomást tapasztalunk, esetleg elkékülnek az ajkaink, azonnal hívjunk fel egy orvost, ugyanis könnyen lehet, hogy koronavírus-fertőzéssel állunk szemben.

Az Egyesült Királyságban felére esett vissza a sürgősségi osztályok forgalma a koronavírus-járvány kitörése óta, mert a betegek félnek a vírustól és nem mernek bemenni - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: