Koronavírus: így terjedhet el itthon az omikron

Nagyjából három héten belül már látszódnia kell a koronavírus omikron variánsa hatásának a hazai járványügyi mutatókon - véli Vattay Gábor járványelemző, az ELTE TTK Fizikai Intézetében működő Komplex rendszerek fizikája tanszék vezetője.

Immár Kínában is felbukkant az omikron variáns, ahol eddig két beutazónál mutatták ki a vírust.

Mint azt megírtuk, hétfőn két omikron variáns okozta fertőzésre is fény derült Magyarországon: egy házaspár két tagjánál mutatták ki a koronavírus új változatát, akik előzőleg nem jártak külföldön, tehát minden valószínűség szerint itthon kapták el a fertőzést. Vattay szerint egyelőre napi öt-hat új esettel lehet számolni, ez az érték azonban gyorsan emelkedik majd, mivel az omikron variáns okozta fertőzések száma nagyjából háromnaponta duplázódik - írja a portfolio.hu.

Szakértők szerint gyorsan felfuthat az omikron variáns okozta fertőzések száma
Szakértők szerint gyorsan felfuthat az omikron variáns okozta fertőzések száma. Fotó: Getty Images

Dániában és az Egyesült Királyságban szorosan nyomon követik, hogy az új napi fertőzések között milyen arányban vannak jelen a különböző vírusvariánsok. Az adatokból látható, hogy amikor az omikron felelős az új esetek 5-10 százalékáért, ahhoz már éles kiugrás is társul a járványgörbe alakulásán. Vattay szerint a nemzetközi példákat figyelembe véve arra lehet következtetni, hogy három héten belül már itthon is számottevő kiugrást okozhat az omikron variáns a fertőzésszámokban.

Richard Neher, a Bázeli Egyetem kutatója egy hétfőn megjelent interjúban szintén dán és brit adatokra alapozva úgy foglalt állást, a jövő hónaptól már az omikron variáns lehet a domináns vírusváltozat Európában. Ennek oka, hogy terjedési sebessége körülbelül háromszorosa a delta variánsénak.

Kedd reggelig 3575 új fertőzést regisztráltak az országban, valamint COVID-19-hez köthetően elhunyt 195 beteg a kórházakban.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)