Koronavírus: így terjedhet el itthon az omikron

Nagyjából három héten belül már látszódnia kell a koronavírus omikron variánsa hatásának a hazai járványügyi mutatókon - véli Vattay Gábor járványelemző, az ELTE TTK Fizikai Intézetében működő Komplex rendszerek fizikája tanszék vezetője.

Immár Kínában is felbukkant az omikron variáns, ahol eddig két beutazónál mutatták ki a vírust.

Mint azt megírtuk, hétfőn két omikron variáns okozta fertőzésre is fény derült Magyarországon: egy házaspár két tagjánál mutatták ki a koronavírus új változatát, akik előzőleg nem jártak külföldön, tehát minden valószínűség szerint itthon kapták el a fertőzést. Vattay szerint egyelőre napi öt-hat új esettel lehet számolni, ez az érték azonban gyorsan emelkedik majd, mivel az omikron variáns okozta fertőzések száma nagyjából háromnaponta duplázódik - írja a portfolio.hu.

Szakértők szerint gyorsan felfuthat az omikron variáns okozta fertőzések száma
Szakértők szerint gyorsan felfuthat az omikron variáns okozta fertőzések száma. Fotó: Getty Images

Dániában és az Egyesült Királyságban szorosan nyomon követik, hogy az új napi fertőzések között milyen arányban vannak jelen a különböző vírusvariánsok. Az adatokból látható, hogy amikor az omikron felelős az új esetek 5-10 százalékáért, ahhoz már éles kiugrás is társul a járványgörbe alakulásán. Vattay szerint a nemzetközi példákat figyelembe véve arra lehet következtetni, hogy három héten belül már itthon is számottevő kiugrást okozhat az omikron variáns a fertőzésszámokban.

Richard Neher, a Bázeli Egyetem kutatója egy hétfőn megjelent interjúban szintén dán és brit adatokra alapozva úgy foglalt állást, a jövő hónaptól már az omikron variáns lehet a domináns vírusváltozat Európában. Ennek oka, hogy terjedési sebessége körülbelül háromszorosa a delta variánsénak.

Kedd reggelig 3575 új fertőzést regisztráltak az országban, valamint COVID-19-hez köthetően elhunyt 195 beteg a kórházakban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: