Koronavírus: így táborozhatnak a gyerekek

A kormány döntése alapján a nyári szünetben, tehát június 16-ától már megtarthatók a napközis és az ottalvós gyermektáborok is. Azonban ezeken a rendezvényeken is be kell tartani bizonyos szabályokat.

A nyári táborok során is nagyon fontos, hogy a koronavírus elleni védekezés jegyében figyeljünk a személyes higiénés szabályok betartására, valamint kerüljük a zsúfoltságot - figyelmeztetett Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Azt javasolja, hogy a szobákban lévő ágyakat a szokásosnál messzebb helyezzék el egymástól, és az ágyneműk rendszeres mosására is fordítsanak nagyobb figyelmet. Emellett ajánlott - jó idő esetén - éjszaka is nyitva hagyni az ablakokat, hogy szellőzhessenek a zárt terek, az étkeztetést és a tisztálkodást pedig egy előre egyeztetett időbeosztás szerint, több turnusban érdemes lebonyolítani - sorolta tanácsait a tisztifőorvos.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus operatív törzs, koronavírus nyár, koronavírus gyerekek, koronavírus táborok, koronavírus óvodák, koronavírus iskolák
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus operatív törzs, koronavírus nyár, koronavírus gyerekek, koronavírus táborok, koronavírus óvodák, koronavírus iskolák

Mire figyeljünk az óvodákban?

Koronavírus: erre figyeljünk a játszótereken - kattintson a részletekért!

Az is kiderült, hogy a vidéki óvodák és bölcsődék május 25-étől, a fővárosiak pedig június 2-ától a koronavírus-járvány előtt megszokott rendben működhetnek. A tisztifőorvos azonban felhívta az üzemeltetők figyelmét arra, hogy a nyitás előtt az intézményeket feltétlenül át kell fertőtleníteni vírusölő szerrel, a működés során pedig gondoskodni kell a rendszeres takarításról. Erre egyébként “békeidőben” is szükség van - fűzte hozzá. Megemlítette továbbá, hogy a szülők hasonló munkabeosztása miatt előfordulhat, hogy a reggeli érkezés és a délutáni távozás során tumultus alakul ki. Müller Cecília ezért azt kéri, hogy egyszerre csak 2-3 család tartózkodjon az öltözőkben, lehetőleg 1,5-2 méteres távolságot tartva egymástól. A maszk viselése nem kötelező, de ajánlott - jegyezte meg.

Biztatóan alakul a hazai járványhelyzet

A tisztifőorvos megemlítette azt is, hogy az elmúlt napokban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok kiegyenlítődtek, tehát továbbra is a járvány lefelé menő, csökkenő szakaszában vagyunk. A járványügyi készültséget azonban fenn kell tartani, és a legapróbb változásokra is figyelni kell, hogy továbbra is kontroll alatt tudjuk tartani a járványt - hangsúlyozta.

Mint mondta, még mindig nem tudják pontosan, hogy nyáron hogyan alakul a koronavírus-helyzet, illetve hogy az esetleges második hullám a mostaninál erősebb vagy gyengébb lesz-e. Ezekkel kapcsolatban már többféle előrejelzés is napvilágot látott. “Én mindenesetre úgy vélem, hogy az őszi-téli időszakban mindenképpen kell számolnunk vele, ezért a járványügyi érberséget, készültséget folyamatosan fenn kell tartani” - fogalmazott. A legutóbb regisztrált 43 fertőzött közül egyébként 16-ot Budapestről, 10-et pedig Zala megyéből jelentettek. Egy részük bentlakásos szociális intézményekből került ki.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy mától az összes határátkelő megnyílt Románia és Magyarország között. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa számolt be. Emellett azt is bejelentette, hogy a koronavírus elleni hatékony védekezés érdekében ismét jelentős mennyiségű fertőtlenítőszert szállítanak az idősotthonokba.

Egy kutatás szerint nem fertőznek a gyógyult, majd újrafertőződött koronavírusosok - a biztató eredményeket társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció