Koronavírus: így keresik a tünetmentes fertőzötteket

A koronavírus okozta helyzet miatt folyamatos munka folyik a tudósok körében. Magyarországon és világszerte is számos kutatócsoport keresi a megoldásokat az új kór terjedésének nyomonkövetésével és a COVID-19 kezelésével kapcsolatban - ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai egy új vizsgálati metódust fejlesztettek ki, amely a koronavírus környezetünkben való jelenlétét vizsgálja, elsősorban a szennyvízből vett mintákban. Az eredmények alapján akár 2 hetes előrejelzés is adható a várható új esetekkel kapcsolatban. Ugyanis ha a környezetben igazolják a kórokozó jelenlétét, akkor a környéken tünetmentes emberek, csoportok élhetnek - magyarázta a tisztifőorvos. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy ez nem azt jelenti, hogy a szennyvízzel is terjedhet a fertőzés.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus jelenléte, koronavírus terjedése, koronavírus előrejelzés, koronavírus Magyarország, koronavírus operatív törzs
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus jelenléte, koronavírus terjedése, koronavírus előrejelzés, koronavírus Magyarország, koronavírus operatív törzs

Fokozatosan indul újra az egészségügy

Koronavírus: óvónők fertőződtek meg Budaörsön - kattintson a részletekért!

A hazai koronavírus-járvány stabilizálódása miatt fokozatosan újrainduló egészségügyi ellátással kapcsolatban kiemelte, hogy próbálják szétválasztani egymástól a fertőzöttek és az egészségesek csoportját. A lenyeg az, hogy mindenki mindenki biztonságosan megkapja a szükséges ellátást és kezelést - fogalmazott Müller Cecília.

Kitért arra is, hogy Magyarországon jelenleg 39 koronavírus-fertőzött és 5 áldozat jut 100 ezer lakosra. A fertőzöttek aránya továbbra is a fővárosban a legmagasabb: itt 100 ezer lakosonként 103 eset van. Zala megyében 92, Fejér megyében pedig 88 ez a szám. A 14 ével aluliak körében eddig 50-en fertőződtek meg, 30 év alatti áldozatot azonban nem regisztráltak itthon.

Ma döntenek a további lépésekről

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a kormány a mai ülésén dönt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további lépésekről, amelyekről a holnapi Kormányinfón adnak tájékoztatást. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt. Megemlítette továbbá, hogy tegnap az Országgyűlés elé terjesztették a rendkívüli jogrend megszüntetését indítványozó javaslatot.

Hazamehetett az utolsó koronavírusos beteg is a II. kerületi Szent Ferenc Kórházból - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció