Koronavírus: így indul újra az egészségügyi ellátás

Telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészet ellátás - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Magyarország a koronavírus elleni védekezés új szakaszába lépett, így fokozatosan elkezdik feloldani a közegészségügyre vonatkozó óvintézkedéseket. A háziorvosi, fogászati és szakrendelési ellátásokban a fő szabály az, hogy a páciensnek telefonon kell időpontot kérnie az adott ellátásra, és óránként négy beteg ellátására lesz lehetőség. Minden beteg és vizsgálat után fertőtleníteni kell a helyiséget.

Reményt adó eremények

A miniszter beszélt arról is, hogy mivel jelenleg nincs védőoltás és célzott terápia az új típusú koronavírus ellen, a klinikai vizsgálatok felé fordultak az orvosok. Reménykeltőek mind a vérplazma-terápiás kezelések, mind pedig a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres terápiák - fűzte hozzá. Mindkét esetben 4-5 héttel ezelőtt kezdődtek el a terápiás kísérletek a megfelelő engedélyek birtokában. Emlékeztetett, vérplazma-terápiát Magyarországon először egy súlyos állapotban lévő, veseelégtelenségben szenvedő beteg kapott, aki lélegeztetőgépre szorult ellátása során. Miután a múlt héten megkapta a vérplazma-készítményt, állapota "konszolidálódott" és lekerült a lélegeztetőgépről. "Minden reményünk megvan arra, hogy elhagyhatja a Dél-pesti Centrumkórházat" - mondta Kásler Miklós.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus egészségügy, koronavírus kezelés
Idősotthon-ellenőrzés Erdőbényén. Fotó: MTI/Vajda János

A gyógyszeres terápia sikere

Koronavírus: így csökkentenék a halál kockázatát - kattintson!

A másik terápiás formáról szólva elmondta, ez a gyógyszeres terápia a koronavírus-fertőzés miatt a szervezetben fellépő úgynevezett citokinvihart csillapítja. Ez azt jelenti, hogy a vírus a felső és alsó légutakban elszaporodik, amire a szervezet rendkívül intenzív immunválaszt ad. Ez a folyamat károsíthatja a többi szervet is, és emiatt megemelkedik a halálozás kockázata. Ebben az esetben a tocilizumab-terápia jöhet szóba, amelyet az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet hematológiai diagnózisoknál évente már 50-70 esetben alkalmazott. A hatóanyagot alkalmazzák bizonyosautoimmun betegségekkezelésénél vagy onkoterápiás esetekben is - ismertette a miniszter.

A már súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzötteknél ezzel a kezeléssel mérsékelni tudják a citokonvihart a szervezetben. Eddig két súlyos, lélegeztetőgépen lévő koronavírusos beteg kapta ezt a terápiát - mindketten orvosok. Egyiküket már felébresztették, jól van, de másikuk is várhatóan a napokban lekerülhet a lélegeztetőgépről. A miniszter kiemelte, hogy mind a két terápiás forma életmentőnek bizonyult. "Mindkét innovatív terápia reménykeltő" - fogalmazott. A Dél-pesti Centrumkórházban egyébként a más betegségeknél alkalmazott gyógyszerek tesztelése is folyik, az eredményeket folyamatosan értékelik.

A koronavírus-járvány hatására egyébként a magyar orvostudomány látványosan megmozdult. A szakemberek saját profiljuknak megfelelően dolgoznak, és hősiesen küzdenek a járvány ellen, a betegeik érdekében - emelte ki a miniszter.

Egy izlandi nő készíti a legbizarrabb védőmaszkokat - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)