Koronavírus: hogyan hat a BCG-oltás a tünetekre?

Magyarországon a kötelező oltások közé tartozik a BCG-oltás. A vakcinával kapcsolatban mostanában felmerült, hogy akár a koronavírus-járvány elleni harcban is segítség lehet.

“Azokban az országokban, ahol kötelező a tuberkulózis elleni BCG-oltás, kevesebben halnak bele az új koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségbe, és annak az esélye is csökkenhet, hogy a fertőzötteknél súlyos betegség alakul ki” - állítják tanulmányukban az amerikai epidemiológusok. A szakemberek azonban kiemelték, hogy ez még csak egy feltételezés: ezzel próbálták megmagyarázni azt, hogy miért megdöbbentően nagy a különbség az egyes országok halálozási rátája között.

koronavírus, koronavírus oltás, koronavírus védőoltás, koronavírus tünetei, koronavírus védelem, BCG-oltás
koronavírus, koronavírus oltás, koronavírus védőoltás, koronavírus tünetei, koronavírus védelem, BCG-oltás

Még nincs bizonyíték

Jelenleg még nincs bizonyíték arra, hogy a BCG-oltás védelmet jelentene az új típusú koronavírussal szemben, vagy enyhítené afertőzéstüneteit. Viszont jelenleg két klinikai teszt folyik, hogy tisztázzák, jelenthet-e bármilyen segítséget a járvány elleni harcban az oltás - írta az Index az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég kiadott közleményére hivatkozva.

A lap felidézte, hogy a napokban Müller Cecília országos tisztifőorvos is beszélt a BCG-olttásról. Mint mondta, ha beigazolódna, hogy a vakcina hatásos az új koronavírus ellen, akkor az jelentős előnyt jelentene Magyarországnak. Az országban ugyanis 1953 óta minden csecsemőnek beadják ezt az oltást.

A veszélyeztetettek nincsenek beoltva

Melyen a legveszélyeztetettebb csoportok a koronavírus-fertőzés szempontjából? A válaszért kattintson ide!

Ez azonban azt is jelenti, hogy a 67 évnél idősebb korosztály még nem kapta meg kötelezően a BCG-oltást - épp azok, akikre a legnagyobb veszélyt jelent a koronavírus. Így semmiképp sem szabad semmibe venni a kijárási korlátozásokkal és a távolságtartással kapcsolatos szabályokat - még akkor sem, ha bebizonyosodik a BCG-oltás hatékonysága a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban.

Bizonyíték hiányában azonban a WHO jelenleg nem javasolja a BCG-oltás alkalmazását a koronavírus elleni küzdelem során. Sőt, a szervezet inkább azt kéri, ne a csecsemőktől vonják meg a vakcinát a járvány elleni harc jegyében.

Újabb bentlakásos otthonban jelent meg a koronavírus - részletek társportálunkon, az nlc.hu-n!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés