Koronavírus: hogyan hat a BCG-oltás a tünetekre?

Magyarországon a kötelező oltások közé tartozik a BCG-oltás. A vakcinával kapcsolatban mostanában felmerült, hogy akár a koronavírus-járvány elleni harcban is segítség lehet.

“Azokban az országokban, ahol kötelező a tuberkulózis elleni BCG-oltás, kevesebben halnak bele az új koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségbe, és annak az esélye is csökkenhet, hogy a fertőzötteknél súlyos betegség alakul ki” - állítják tanulmányukban az amerikai epidemiológusok. A szakemberek azonban kiemelték, hogy ez még csak egy feltételezés: ezzel próbálták megmagyarázni azt, hogy miért megdöbbentően nagy a különbség az egyes országok halálozási rátája között.

koronavírus, koronavírus oltás, koronavírus védőoltás, koronavírus tünetei, koronavírus védelem, BCG-oltás
Vajon valóban segíthet a koronavírusos betegeken ez az oltás?Fotó: Getty Images

Még nincs bizonyíték

Jelenleg még nincs bizonyíték arra, hogy a BCG-oltás védelmet jelentene az új típusú koronavírussal szemben, vagy enyhítené a fertőzés tüneteit. Viszont jelenleg két klinikai teszt folyik, hogy tisztázzák, jelenthet-e bármilyen segítséget a járvány elleni harcban az oltás - írta az Index az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég kiadott közleményére hivatkozva.

A lap felidézte, hogy a napokban Müller Cecília országos tisztifőorvos is beszélt a BCG-olttásról. Mint mondta, ha beigazolódna, hogy a vakcina hatásos az új koronavírus ellen, akkor az jelentős előnyt jelentene Magyarországnak. Az országban ugyanis 1953 óta minden csecsemőnek beadják ezt az oltást.

A veszélyeztetettek nincsenek beoltva

Melyen a legveszélyeztetettebb csoportok a koronavírus-fertőzés szempontjából? A válaszért kattintson ide!

Ez azonban azt is jelenti, hogy a 67 évnél idősebb korosztály még nem kapta meg kötelezően a BCG-oltást - épp azok, akikre a legnagyobb veszélyt jelent a koronavírus. Így semmiképp sem szabad semmibe venni a kijárási korlátozásokkal és a távolságtartással kapcsolatos szabályokat - még akkor sem, ha bebizonyosodik a BCG-oltás hatékonysága a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban.

Bizonyíték hiányában azonban a WHO jelenleg nem javasolja a BCG-oltás alkalmazását a koronavírus elleni küzdelem során. Sőt, a szervezet inkább azt kéri, ne a csecsemőktől vonják meg a vakcinát a járvány elleni harc jegyében.

Újabb bentlakásos otthonban jelent meg a koronavírus - részletek társportálunkon, az nlc.hu -n!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)