Koronavírus: gyorsan terjed Ukrajnában

Nemcsak Magyarországot, hanem a környező országokat is komoly kihívások elé állítja a koronavírus-járvány. Mutatjuk, jelenleg milyen a koronavírus-helyzet a szomszédban.

Ukrajnában egy nap alatt 343 új koronavírusos esetet és 8 új áldozatot regisztráltak. Ezzel a fertőzöttek száma 5449-re, a betegségben elhunytak száma pedig 141-re nőtt. Az országban már csaknem ezer egészségügyi dolgozó betegedett meg. Az ukrán közegészségügyi központ statisztikája szerint Ukrajnában az 50 évnél idősebb fertőzöttek körében a halálozási arány 5,1 százalékos, és az elhunytak 74 százaléka szenvedett valamilyen krónikus betegséggel.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Szerbia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Szlovénia, koronavírus Románia, koronavírus Ausztria, koronavírus Ukrajna, koronavírus Horvátország, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok, koronavírus korlátozások
Koronavírus-fertőzöttet ellenőriznek egy szerb kórházban. Fotó: Orosz Honvédelmi Minisztérium/TASS/Getty Images

Szerbiában enyhítés jön

Szerbia már keddtől fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány megelőzését célzó szigorú intézkedéseken. Rövidítik például a kijárási tilalom óráit, a március közepe óta "szobafogságra" ítélt nyugdíjasok pedig heti háromszor rövid sétát tehetnek a lakhelyük környékén. Fokozatosan kinyithatnak a műhelyek, az edzőtermek, valamint a fodrász- és kozmetikai szalonok, május közepétől pedig a szállodák és a vendéglátóhelyek is. Ha nem lesz emiatt hirtelen növekedés a fertőzöttek számában, akkor május második felében már a nemzetközi közúti és légi forgalom is újraindulhat. A diákok azonban ebben a tanévben már nem térnek vissza az iskolapadokba. A szerbek egyébként eddig 5994-re fertőzöttről és 117 áldozatról számoltak be.

A románok nehezen viselik a korlátozásokat

A koronavírus miatt újít a Facebook - részletek itt!

Egyes romániai közösségekben nehezen viselték az ortodox húsvéti ünnepekre is érvényes kijárási korlátozásokat: Vajdahunyadon utcai összecsapásra is sor került a rendfenntartók és a korlátozásokat megszegők között. Az országban egyébként eddig 8746 koronavírus-fertőzöttet és 434 áldozatot regisztráltak. Emellett csaknem 18 ezren vannak intézményes karanténban, több mint 47 ezren pedig lakhelyi elkülönítésben. "Az adatok nem adnak még okot a kijárási és gyülekezési korlátozások lazítására" - hangsúlyozta Nelu Tataru egészségügy-miniszter. Mint mondta, a járvány továbbra is terjedési szakaszában van Romániában.

Szlovákiában 1161 beteget és 12 halottat, Szlovéniában 1330 fertőzöttet és 74 áldozatot, Ausztriában pedig csaknem 15 ezer megbetegedést és 443 halálesetet regisztráltak. Horvátországból 1871 koronavírusos esetről és 47 elhunytról adtak hírt.

A kórházban tartották meg esküvőjüket a koronavírusos betegeket ellátó orvosok - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: