Koronavírus: gyorsan terjed az indiai mutáns Lisszabonban

A vesztegzár alá vont városban a fertőzöttek 60 százalékánál az indiai delta variánst mutatták ki.

A hét végére vesztegzár alá helyezett portugál fővárosban a koronavírussal fertőzöttek több mint hatvan százalékánál az elsőként Indiában felfedezett, úgynevezett delta vírusvariánst mutatták ki - írja az MTI a Público című helyi lap alapján. Az újság a portugál egészségügyi hatóságra (Insa) hivatkozva közölt adatokat. A portugál fővárost a delta mutáció aggasztó terjedése miatt péntek délutántól hétfő reggelig lezárták. Ez idő alatt a helyi lakosok csakis nyomós indokkal hagyhatták el Lisszabon térségét, és a beutazás is csupán kivételes esetben engedélyezett. Arról, hogy a vesztegzárat megismétlik-e ezen a hét végén, a portugál hatóságok hamarosan döntenek.

Koronavírus: jelek, hogy az indiai mutánst kaptuk el Torokfájásról, fejfájásról és orrfolyásról panaszkodnak a leggyakrabban azok, akik az új típusú koronavírus indiai mutánsával fertőződtek. További részletekért kattintson.

Fegyelmezetlen turisták

"Minden olyan intézkedést, ami a védelmünket, a biztonságunkat szolgálja, támogatok. Persze mindannyiunk hétvégéjét tönkrevágja, de mivel úgyis esni fog, senki nem célozza be a strandokat, úgyhogy voltaképpen mindegy" - mondta egy helybéli az Euronewsnak. "A belvárosban csak azt látom, hogy a turisták maszk nélkül mászkálnak, míg mi, helyiek, felvesszük. Én ezt nem értem. Ez lelkiismeret kérdése lenne, nem?" - vélekedett egy másik. A Lisszabonba utazó külföldi turisták kivételt képeztek a hétvégi vesztegzár alól, és továbbra is ki-be járhatnak térségben. Az intézkedés a repülőjáratokra és a munkaügyi célú utakra sem vonatkozott.

vesztegzár, portugália, lisszabon, koronavírus
Lisszabonban a fertőzöttek 60 százalékánál a delta variánst mutatták ki forrás: GettyImages

Delta itt, alfa ott

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint Portugáliában az elmúlt két hétben százezer lakosra átlagosan kilencven koronavírus-fertőzött jutott. A delta variánst főleg a fővárosban és környékén mutatták ki, míg az ország északi felében az elsőként Nagy-Britanniából jelentett alfa mutáció a domináns, és az ottani esetek mintegy nyolcvan százalékáért felelős. Portugáliában a negyedik egymást követő napon több mint ezer fertőzöttet mutattak ki. Ugyanakkor a tízmillió lakosú ország lakosságának nagyjából negyedét már immunizálták. Az elmúlt napokban a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is enyhén növekedett, ugyanakkor nem volt észrevehető emelkedés a halálos áldozatok számában.

A járvány kitörése óta Portugáliában 864 109 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 17 062-en hunytak el a vírus okozta kór szövődményeiben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső