Koronavírus: felkészülnek az önkormányzatok

Folyamatosak az egészségügyi beszerzések a vidéki városokban a koronavírus-járvány miatt, az önkormányzatok fertőtlenítőszereket, szájmaszkokat vásárolnak. Gyöngyös önkormányzata egy diagnosztikai berendezést vesz a vírus kimutatására, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet pedig krónikus asztmás és allergiás gyermekeknek indított online vizit és konzultációs lehetőséget.

Megérkezett Debrecenbe a háziorvosok és a házi gyermekorvosok részére rendelt fertőtlenítőszer - jelezte a városháza kedden az MTI-nek. Közleményük szerint ezer darab 500 milliliteres műanyag flakonos, virucid hatású kézfertőtlenítő folyadékot vettek át a városházán, ezeket a következő napokban a háziorvosoknak, a házi gyermekorvosoknak, az ügyeletes bölcsődéknek és óvodáknak szállítja ki az önkormányzat.

Debrecenbe fertőtlenítőszerek érkeztek, Gyöngyös diagnosztikai készüléket vesz

Gyöngyös önkormányzata egy, a koronavírus kimutatására is alkalmas diagnosztikai készüléket vásárol, mostanra lezárultak a beszerzéssel kapcsolatos tárgyalások - közölte Hiesz György polgármester keddi sajtótájékoztatóján. A szükséges 25 millió forintot az önkormányzat a költségvetéséből biztosítja, de anyagi támogatásokat is várnak, a közadakozásra létrehoznak egy védelmi alapot. A gépet a Clinexpert Gyöngyös Kft. üzemelteti majd, a korszerű berendezés rövid határidőn belül megérkezik a városba.

Heisz György kifejtette, elsőként a fertőzésgyanús , főként krónikus betegségben szenvedő embereket vonják be, majd az egészségügyi személyzetet, a háziorvosokat, továbbá azokat a szociális területen dolgozókat, akik munkájuk során gyakran érintkeznek idős emberekkel. Hangsúlyozta, a megvásárolandó készülék az egészségügyi szakma által elismert tesztgép, amit Magyarországon jelenleg csak négy egészségügyi intézményben használnak: a budapesti Honvédkórházban, a Sportkórházban, a nyíregyházi oktatókórházban és a Debreceni Egyetem kórházában. A berendezés a koronavíruson kívül további 24 vírus kimutatására alkalmas, a vizsgálat eredménye egy órán belül elkészül.

Koronavírus: gyanús lehet ez a tünet Koronavírus-fertőzés gyanúját vetheti fel a hirtelen fellépő anozmia, azaz a szaglás átmeneti elvesztése - állítja több egészségügyi szervezet. Mindennek komoly jelentősége lehet a járvány kezelése terén. Részletek itt .

Szeged harmincezer maszkot vásárol, Egerben akciótervet dolgoznak ki

Kaposvár polgármestere, Szita Károly kedden azt közölte, a város több mint 6 millió forintért vásárolt védőfelszereléseket egészségügyi dolgozóknak. Folyamatban van 14 ezer sebészeti és 4 ezer speciális maszk, a varrodáktól mosható maszkok beszerzése is. A szegedi önkormányzat harmincezer maszkot vásárol, ezeket a helyi háziorvosok és a közfeladatot ellátó dolgozók kapják meg.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a közösségi oldalán arról tájékoztatott, az elmúlt napokban a székesfehérvári önkormányzat több ezer FFP2-es maszkot szerzett be, illetve azok beszerzését elindította 20 millió forint értékben. Ezeket orvosok, ápolók, mentősök és az egészségügyi, szociális intézményekben kritikus feladatot ellátók számára osztják ki. Emellett 50 millió forintból sebészi maszkokat vásárolnak a lakosság számára, összesen 100 ezret, ebből 60 ezer már megérkezett, ezek kiosztásáról később intézkednek.

A polgármester közölte, megállapodtak a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházzal és az Országos Mentőszolgálattal, hogy az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak igény szerint szállást biztosítanak .

A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő vásárló és hirdetmény a budapesti Allee Bevásárlóközpontban 2020. március 24-én
A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő vásárló és hirdetmény a budapesti Allee Bevásárlóközpontban 2020. március 24-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Székesfehérvár önkormányzata azt is közölte, hogy az Árpád Szakgimnázium ruhaipari szakoktatói egyszer használatos, illetve mosható maszkokat varrnak a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház számára. A gyártást hétvégén kezdték el több cég hathatós segítségével, az első ezer darab már elkészült. Békéscsabán is folyamatos a fertőtlenítőszerek és maszkok beszerzése, az önkormányzat a napokban kapott ötszáz maszkot, amelyet eljuttatott a helyi egészségügyi alapellátó intézményeknek. Szarvas Péter polgármester szerint emellett folyamatban vannak más közbeszerzések is. Az orosházi önkormányzat a város ez évi költségvetésének terhére 6 millió forintot biztosít az Orosházi Kórház számára egy ideiglenes konténervizsgáló felépítésére. Emellett a dél-békési iparváros önkormányzata arról is döntött, hogy a múlt ősszel Gyopároson felépült munkásszállót - szükség esetén - átmenetileg a kórház rendelkezésére bocsátja. Egerben Mirkóczki Ádám polgármester keddi sajtótájékoztatóján elmondta: megkezdődött annak az akciótervnek a kidolgozása, amely a közterületek fertőtlenítését célozza. A forgalmasabb pontok, így a bevásárlóközpontok, a boltok, a postahivatalok, a gyógyszertárak és a buszmegállók környékén rendszeresen fertőtleníteni kívánják egyebek között a padokat, korlátokat.

Pakson szociális, oktatási intézményeket fertőtlenítenek úgynevezett hidegfüstgenerátorral, bezárt a két nagy szálloda, egyben felmérik a helyi szálláskapacitást karantén céljára. Nyíregyháza önkormányzata azt közölte, a város északi temetőjében minden szertartást a főbejárati nyitott ravatalozóban tartanak. A többi temetőben a zárt ravatalozókban csak az elhunyt közeli hozzátartozói tartózkodhatnak, egymástól megfelelő távolságot tartva. A többi gyászoló a ravatalozó előtti téren róhatja le kegyeletét. Tájékoztató táblákon kérik a gyászolókat, hogy kerüljék a személyes kontaktussal járó részvétnyilvánítást, és a temetkezési szertartás idejét maximalizálták.

Online vizit és távkonzultáció Svábhegyen

A krónikus asztmás és allergiás gyermekeknek indított online vizit és konzultációs lehetőséget a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet. Az online vizit és távkonzultáción elsősorban kezelés alatt álló, tehát krónikus asztmás, allergiás gyerekeknek és szüleiknek, illetve allergia esetén a felnőtteknek tudnak közvetlen videokapcsolat segítségével tanácsot adni, illetve a gyógyszerhasználaton változtatni a beteg állapotától függően. A gyógyszerfelírás is teljességgel megoldott az eRecept segítségével.

A sziget, ahol nem aggódnak a koronavírus miatt - olvassa el a részleteket az nlc.hu cikkében !

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A ködfoltok mindenhol feloszlanak, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a délnyugati, déli tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra