Koronavírus: felgyorsul a tesztelés itthon

A koronavírusos, valamint a náthás és influenzás betegek megkülönböztetésére, továbbá a negyedik hullám megfékezése érdekében a betegekkel közvetlenül találkozó háziorvosok az eddiginél nagyobb számban is végezhetnek antigén gyorstesztet. Így a betegeknek nem kell a mentőkre várni, és a mentők teszteléssel kapcsolatos terhei is csökkennek.

Mutatjuk, Orbán Viktor miniszterelnök szerint miért kell beadatni a 3. oltást.

A delta vírusmutáns gyors és agresszív terjedése miatt hazánkban is elkezdődött a járvány negyedik hulláma, és egyre nő betegek száma. A koronavírus -fertőzés tüneteit mutató betegek mellett azonban rendkívül sok a hasonló tünetekkel háziorvoshoz forduló, ám már légúti betegséggel küzdő páciens is, és számuk a következő hetekben várhatóan tovább nő majd. Ezért a kormány úgy döntött, felgyorsítják a tesztelési folyamatot - írták a koronavirus.gov.hu-n. A tájékoztatás szerint a betegekkel közvetlenül találkozó háziorvosok az eddiginél nagyobb számban is végezhetnek antigén gyorsteszteket, így a koronavírus-gyanús személyeknek nem kell a mentőkre várniuk.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Felgyorsul a tesztelés és csökken a mentők terhelése.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

A háziorvosok döntik el, kinél indokolt a helyi tesztelés

A háziorvosok egyébként eddig is viszonylag sok COVID -gyorstesztet végeztek el, a feladat tehát nem új számukra. Az ehhez szüksésges gyorsteszteket és a plexi arcvédőt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) biztosítja számukra a kormányhivatalok útján. Azt továbbra is a háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését.

A döntés során ugyanakkor szem előtt kell tartaniuk a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket is. Ezt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazza majd - jelezték.

Van, ami nem változik

A légúti tünetekkel rendelkező pácienseknek a fő szabály szerint továbbra is előzetesen, telefonon jelentkezniük kell háziorvosuknál, aki ezt követően tudja megszervezni ellátásukat, illetve szükség esetén a rendelői betegvizsgálatukat. A PCR-mintavételezést pedig még mindig kizárólag a mentők, illetve az erre kijelölt egészségügyi szolgálatók végzik.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának jelentkezéséig sikerült viszonylag gyorsan elérni a hazai lakosság 60 százalékos átoltottságát. Ez az arány azonban nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozzuk a további nagyszámú megbetegedést és halálozást. Mutatjuk, az MTA állásfoglalása szerint hogyan lehetne megfékezni a negyedik hullámot .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra