Koronavírus: ezt kell tudni a delta variánsról

Egész Európában, így Magyarországon is már az új koronavírus delta variánsa terjed. Ezt a - korábban indiainak nevezett - vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. Nézzük, mit lehet róla tudni.

A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed, és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz. A vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt - olvasható a koronavirus.gov.hu-n megjelent tájékoztatóban. Az összefoglaló az új variáns összes jellemzőjére részletesen kitér. Egyebek mellett arra is, hogy a delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap, tehát rövidebb, mint a vadvírusé vagy az alfa (korábbi nevén brit) vírusmutánsé. Ráadásul a fertőzött személyek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb. Ez a két tényező jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az új koronavírus-mutáns 60 százalékkal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
A delta variáns okoztafertőzéskönnyen összetéveszthető az allergiával. Fotó: Getty Images

Furcsa tüneteket okozhat

Az új típusú koronavírus delta variánsa más tüneteket is okozhat, mint az eredeti, vuhani kórokozó. A delta variánssal fertőzöttek körében az ízlés- és szaglásvesztés ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél. Inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek. A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban fejfájást, torokfájást, orrfolyást, tüsszögést, hőemelkedést, bágyadtságot és levertséget okoz, azonban aláztovábbra is gyakori tünetként jelentkezik.

Veszélyes "szupervariáns" jelenhet meg - figyelmeztetett egy szakértő.

Az emésztőszervi panaszok - hányinger, hányás, hasmenés - is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok - fülzúgás, fülcsengés,szédülés- sem ritkák. Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat, esetleg váladékozás megjelenése is. A tünetek miatt a delta variáns okozta fertőzés könnyen összetéveszthető az allergiával, ezért a gyanús panaszok észlelése esetén ne menjünk közösségbe, hanem értesítsük a háziorvosunkat és teszteltessük magunkat.

Rájuk a legveszélyesebb

A delta variáns azoknál okozhat gyakrabban súlyos COVID-19-et és akár életveszélyes állapotot, akik valamilyen krónikus alapbetegséggel, például magas vérnyomással, szív- és érrendszeri betegséggel, cukorbetegséggel, májbetegséggel, légzőszervi betegséggel vagy daganattal küzdenek. Továbbá a még beoltatlanokra is rendkívüli veszélyt jelent az új variáns.

Új antivirális szert tesztelnek itthon, várják az önként jelentkezőket.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)