Koronavírus: ezt kell tudni a delta variánsról

Egész Európában, így Magyarországon is már az új koronavírus delta variánsa terjed. Ezt a - korábban indiainak nevezett - vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. Nézzük, mit lehet róla tudni.

A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed, és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz. A vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt - olvasható a koronavirus.gov.hu-n megjelent tájékoztatóban . Az összefoglaló az új variáns összes jellemzőjére részletesen kitér. Egyebek mellett arra is, hogy a delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap, tehát rövidebb, mint a vadvírusé vagy az alfa (korábbi nevén brit) vírusmutánsé. Ráadásul a fertőzött személyek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb. Ez a két tényező jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az új koronavírus-mutáns 60 százalékkal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
A delta variáns okoztafertőzéskönnyen összetéveszthető az allergiával. Fotó: Getty Images

Furcsa tüneteket okozhat

Az új típusú koronavírus delta variánsa más tüneteket is okozhat, mint az eredeti, vuhani kórokozó. A delta variánssal fertőzöttek körében az ízlés- és szaglásvesztés ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél. Inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek. A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban fejfájást, torokfájást, orrfolyást, tüsszögést, hőemelkedést, bágyadtságot és levertséget okoz, azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.

Veszélyes "szupervariáns" jelenhet meg - figyelmeztetett egy szakértő .

Az emésztőszervi panaszok - hányinger, hányás, hasmenés - is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok - fülzúgás, fülcsengés, szédülés - sem ritkák. Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat, esetleg váladékozás megjelenése is. A tünetek miatt a delta variáns okozta fertőzés könnyen összetéveszthető az allergiával, ezért a gyanús panaszok észlelése esetén ne menjünk közösségbe, hanem értesítsük a háziorvosunkat és teszteltessük magunkat.

Rájuk a legveszélyesebb

A delta variáns azoknál okozhat gyakrabban súlyos COVID-19 -et és akár életveszélyes állapotot, akik valamilyen krónikus alapbetegséggel, például magas vérnyomással, szív- és érrendszeri betegséggel, cukorbetegséggel, májbetegséggel, légzőszervi betegséggel vagy daganattal küzdenek. Továbbá a még beoltatlanokra is rendkívüli veszélyt jelent az új variáns.

Új antivirális szert tesztelnek itthon, várják az önként jelentkezőket.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: