Koronavírus: ezek alapján válasszunk maszkot

A koronavírus delta variánsával megfertőződött emberek sokkal több kórokozót lélegeznek ki, mint a korábbi változatok esetében. Emiatt most, amikor itthon is éppen ez a vírusváltozat terjed a leginkább, minden eddiginél fontosabb lenne az általános maszkviselés újbóli előírása. De vajon számít-e, hogy milyen maszkot húzunk?

Egyes országok legfertőzöttebb területein minimum FFP2-es maszkok viselését követelik meg a lakóktól, némelyik légitársaság pedig egyenesen tiltólistára tette a textilmaszkokat. De vajon tényleg van értelme válogatni a maszkok között, vagy még egy házi készítésű darab is jobb, mint a semmi? Erre próbált meg választ adni a MedicalXpress cikke.

A fertőzöttek száma mindenképpen növekedni fog, az oltás viszont segít abban, hogy kevesebben kerüljenek kórházba és lélegeztetőgépre, illetve kevesebben haljanak bele a koronavírus okozta megbetegedés következményeibe.

Amerika egészségügyi főtanácsadója, Anthony Fauci például egy, a különböző maszkok védőképességet firtató képességre úgy felelt augusztusban, hogy ahelyett, hogy a maszk típusán aggódunk, inkább mindenki vegye fel azt, amije van. Ezzel Peter Chin-Hong infektológus szerint valószínűleg arra utalhatott a tanácsadó, hogy a maszk bizonyos jellemzőinél sokkal fontosabb, hogy mindenki viseljen valamilyet - leginkább olyat, ami kényelmes, még akár hosszú távon is.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus védekezés, koronavírus védőeszköz, koronavírus megelőzés, koronavírus maszk
Minél nagyobb kockázatnak tesszük ki magunkat, annál jobb maszkra van szükségünk.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Azért mégsem teljesen mindegy, milyen a maszk

Az infektológus úgy véli, hogy bár minden maszk jobb a semminél, a sebészeti szájmaszknak kellene jelentenie az alapot ebben a kérdésben. Ez az eszköz könnyen felvehető, olcsó, és már beszerezni is sokkal könnyebb, mint a koronavírus-járvány elején volt. Tény azonban, hogy környezetvédelem szempontjából nem túl jó választás az egyszer használatos védőeszköz. Chin-Hong szerint egyébként a textilmaszkok sem haszontalanok, nem mindegy azonban, hogy milyen körülmények mellett várjuk tőlük a védelmet.

A szakértő szerint minél nagyobb kockázatnak tesszük ki magunkat, annál jobb maszkra van szükségünk ahhoz, hogy megvédjük magunkat a COVID-19-től. A lehető legjobb maszk kiválasztásához 5 kérdésre kell választ adnunk:

  • Mennyire lesz zsúfolt a hely, ahová megyünk?

  • Mennyi ideig tartózkodunk zárt térben?

  • Várhatóan lesz-e a többieken maszk?

  • Oltottak vagy oltatlanok társaságában leszünk?

  • Fennáll-e nálunk bármi olyan egészségügyi probléma, amely miatt immunhiányos állapotban lehetünk?

Csak ekkor véd jól a textilmaszk

A környezetbarátabb, mosható, többször használatos textilmaszkok Chin-Hong szerint leginkább akkor jelentenek megfelelő védelmet, ha már be vagyunk oltva, oltottak társaságában tartózkodunk, és rajtunk kívül is mindenki visel maszkot. Ezek alapján tehát túl sokat nem véd ez a maszktípus.

Az Új-dél-walesi Egyetem biológiai biztonsági kutatási programjának vezetője, Raina MacIntyre viszont úgy véli, hogy textilből is készíthető magas szintű védelmet nyújtó maszk, ehhez azonban minimum 3 rétegűnek kell lennie a védőeszköznek. Kutatásai szerint a legjobb kombináció, ha a pamut vagy len rétegek mellett egy réteg nejlon vagy poliészter is kerül a maszkba. Fontos továbbá, hogy olyan mindenki olyan fazont válasszon, amely szorosan illeszkedik az arcára, illetve az eszköznek természetesen a szájat és az orrot egyaránt takarnia kell.

Akár százszor annyi vírust is kilélegezhetnek a koronavírus egyik variánsával megfertőződött személyek, mint azok, akik az "eredeti", kínai vadvírust kapták el - derült ki egy friss kutatásból, amely a maszkviselés fontosságára is rávilágított.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció