Koronavírus: ezek a vérplazmaadás feltételei

A koronavírus-fertőzésből már kigyógyult személyek vérplazma adásával segíthetik a súlyos állapotban lévő betegek gyógyulását, ezért folyamatosan várják a potenciális donorok jelentkezését - hívta fel a figyelmet Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

A vérplazmakezelés jelentősen növelheti a súlyos állapotú koronavírus -fertőzöttek gyógyulási esélyeit, ezért továbbra is arra ösztönzik a gyógyultakat, hogy amennyiben megtehetik, jelentkezzenek donornak. A vérplazmaadás feltételeit Galgóczi Ágnes a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján ismertette.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus vérplazma, koronavírus plazmakezelés, koronavírus gyógyultak
Továbbra is arra ösztönzik a gyógyultakat, hogy ha megtehetik, jelentkezzenek donornak.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ezek a legfontosabb szempontok

Egy COVID-19 -ből kigyógyult személy akkor lehet ideális vérplazmadonor, ha 18 és 60 év közötti, legalább 2 hete tünetmentes. Fontos továbbá, hogy ne legyen karanténban, és ne szenvedjen krónikus betegségben.

Koronavírus: ebben a városban súlyosbodhat a helyzet - kattintson!

A vérplazma-terápia lényege egyébként az, hogy a koronavírus-fertőzésből felépült emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére. Ezzel kapcsolatban Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott korábban, hogy ez egyfajta passzív immunizáció, hiszen nem várnak arra, hogy a beteg szervezete önállóan elkezdjen antitesteket termelni, hanem a már kész ellenanyagokat juttatják be.

Még mindig van, aki nem hord maszkot

A tájékoztatón elhangoztt továbbá, hogy az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett maszkviselési szabályok megszegése miatt az elmúlt napon 298, szeptember 21-e óta pedig már csaknem 13500 emberrel szemben kellett intézkednie a rendőrségnek. Erről Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője beszélt.

Többet várhat az oltásra az, aki nem regisztrál - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)