Koronavírus: ez változik a járóbeteg-szakellátásban

Ahogy a háziorvosi ellátás, úgy a járóbeteg-szakellátás igénybevétele is kizárólag telefonos bejelentkezéssel, az előzetesen egyeztetett időpontban lehetséges. Így ugyanis elkerülhetőek a felesleges találkozások, és csökkenthető a koronavírus további terjedésének kockázata - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

A koronavírus elleni védekezés második szakaszában fokozatosan újraindul a közegészségügyi ellátás. Egyelőre azonban csak óránként 4 beteget fogadhatnak az orvosok, és minden vizsgálat után fertőtleníteni kell a rendelőt.

A fertőzésgyanús betegeket is ellátják

A tisztifőorvos szerint nagyon fontos, hogy mindenki csak az előre egyeztetett időpontban jelenjen meg a szakrendelőkben. A vizsgálat előtt részt kell venni egy előszűrésen, amely lázmérésből és egy járványügyi kérdőív kitöltéséből áll. A pácienst akkor is ellátják, ha felmerül a koronavírus-fertőzöttség gyanúja, ebben az esetben azonban egy elkülönített helyen történik a vizsgálat, a szakemberek pedig speciális védőruhát viselnek majd - ismertette Müller Cecília. Megemlítette továbbá, hogy a fertőzésgyanús, valamint a magas kockázatú beavatkozás előtt álló személyeknél minden esetben elrendelik a koronavírustesztet.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus egészségügy, operatív törzs tájékoztató, koronavírus operatív törzs
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus egészségügy, operatív törzs tájékoztató, koronavírus operatív törzs

Fontos az óvatosság

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy bár már több vidéki városban megnyitottak a sportparkok és a játszóterek, nem árt az óvatosság, hiszen még nem ért véget a koronavírus-járvány. A fenntartóknak azt javasolja, hogy rendszeresen tisztítsák a sport- és játszóeszközöket, valamint naponta többször fertőtlenítsék a sokak által megfogott felületeket.

Koronavírus: újra megteltek a vidéki kávézók - részletek itt!

A szülőknek pedig azt ajánlja, ők is hordjanak magukkal fertőtlenítő kendőt, és használat előtt legalább a játszóeszközök fogantyúit töröljék át, hogy csökkentsék a koronavírus terjedésének kockázatát. Hangsúlyozta továbbá a távolságtartás fontosságát, illetve azt, hogy hazaérve mindig az alapos szappanos kézmosás legyen az első dolgunk. Emellett az is kiemelten fontos, hogy mindenki csak a saját maszkját használja: ne adjuk kölcsön, és ne is kérjünk el mástól ilyen védőeszközt.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a mai napon ülésezik a kormány, és döntést hoznak a további intézkedésekről. A részleteket a csütörtöki kormányinfón ismertetik majd - közölte Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa.

Szólt a vevőnek, hogy vegyen maszkot: ezért lőhették le az amerikai biztonsági őrt. A részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés