Koronavírus: ez a gyógyszer biztosan nem megoldás

Úgy tűnik, kihúzhatjuk az új típusú koronavírus-fertőzés lehetséges gyógymódjainak listájáról a hidroxi-klorokin.

Az elmúlt hetekben több tanulmányt publikáltak azzal kapcsolatban, hogy a hidroxi-klorokin - amelyet korábban a koronavírus-fertőzés egyik lehetséges gyógymódjának tartottak - veszélyes lehet az egészségre. Ennek következtében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) átmenetileg felfüggesztette a gyógyszer vizsgálatát - számolt be róla az Index a CNN-re hivatkozva.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus kezelés, koronavírus gyógymód, koronavírus gyógyszer, koronavírus klorokin, koronavírus WHO
Egyes tanulmányok szerint a szer ronthat a koronavírus-fertőzöttek állapotán.Fotó: Getty Images

Ronthat a beteg állapotán

A legutóbb például a The Lancetben, a világ egyik leghíresebb orvosi folyóiratában publikáltak egy tanulmányt, amelynek szerzői csaknem 15 ezer, klorokinnal vagy hidroxi-klorokinnal kezelt koronavírus-fertőzött adatait vetették össze több mint 81 ezer, más kezelésben részesült betegével. A kutatók arra jutottak, hogy semmi sem bizonyítja a klorokin hatékonyságát, sőt akár még ronthat is a COVID-19-es betegek gyógyulási és túlélési esélyein. A klorokinnal vagy hidroxi-klorokinnal kezelt fertőzöttek körében ugyanis jóval nagyobb volt annak az esélye, hogy szívritmuszavar alakuljon ki az érintetteknél.

Új lehetséges megoldást kell keresni

A Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer a koronavírus-fertőzés korai fázisában adagolva segíthet elpusztítani a kórokozót. A részletekért kattintson ide!

A fenti vizsgálat nem egy placebokonrollált klinikai teszt, és ezért nem lehet döntő bizonyítékként tekintetni a megállapításaira. Érdekes azonban, hogy több más vizsgálat is hasonló eredményekre jutott, vagyis ezek alapján azt feltételezhetjük, hogy a klorokin nemcsak hatástalan a koronavírusos betegek gyógyítása szemponjtából, hanem még akár ronthat is a fertőzöttek állapotán, hiszen súlyos mellékhatásai lehetnek. A klorokint egyébként eredetileg a malária ellen fejlesztették ki.

A friss eredmények tükrében a WHO bejelentette, hogy felülvizsgálja a szert és annak hatásait. Kiemelték azonban, hogy a gyógyszer alakalmazásával kapcsolatban csak a koronavírusos betegeknél merültek fel problémák, tehát a maláriás és autoimmun betegségekben szenvedő emberek továbbra is biztonságosan alkalmazhatják.

Trump már nem szedi a koronavírus ellen hatástalan hidroxi-klorokint - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső