Koronavírus: ez a 3. vakcinadózis célja

A negyedik hullám küszöbén már nem az eredeti koronavírus, hanem annak delta variánsa fenyeget, ezért nagyon fontos a harmadik oltással megerősíteni minden korosztály immunvédekezését - jelentette ki Murcsek Edit, Katymár község háziorvosa.

Idős korban a krónikus betegségek mellett az immunmemória csökkenésének gyorsulása miatt is fontos a harmadik koronavírus-oltás felvétele. Ez ugyanis jelentősen csökkenti az esélyét a vírus közösségben való terjedésnek és a súlyos betegség kialakulásának - mutatott rá Murcsek Edit.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Tükörben tükröződik, amint egy nő megkapja a harmadik, emlékeztető oltását. Fotó: MTI/Komka Péter

Sokan már meg is kapták

Valóban van értelme a harmadik oltásnak? A szakemberek véleményéért kattintson ide!

A Bács-Kiskun megyei település önkormányzati fenntartású idősek otthonának orvosa azt is elárulta, hogy az említett intézmény 36 lakója közül 14 ember és egy gondozó kapta meg pénteken a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagját. Mint mondta, az oltásra szinte mindenki jelentkezett, de az alapimmunizálás is szakaszosan történt, így a harmadik oltás felvételét is így tervezik.

Pfizer után Janssen

A lakókat egyébként márciusban oltották be a COVID-19 ellen, az mRNS-alapú Pfizer-vakcinával. Harmadik, emlékeztető dózisként viszont egy vektorvakcinát, a Janssen oltóanyagát kapják mindannyian.

Magas az átoltottsági arány a Zala megyei a szociális otthonok gondozottjai és gondozói körében, és a harmadik vakcinát is sokan kérik. Emellett a hegyfalui, a berhidai és a hajdúböszörményi idősotthonban is sokan megkapták az emlékeztető oltást. Nézze meg a képeket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)