Koronavírus: Európa a vihar szemében van

Európa jelenleg a vihar szemében van a koronavírus-világjárvány kapcsán, ahogy a fertőzések száma közelít az egymillióhoz. Éppen ezért rendkívül óvatosan szabad csak a járványügyi korlátozások enyhítésén gondolkodni - figyelmeztetett csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója.

El lehet kapni másodjára is a koronavírus-fertőzést? Részletek itt.

"Az esetszámok továbbra is emelkednek a régióban. Az elmúlt 10 napban az azonosított fertőzések száma közel megduplázódott Európában, megközelítve az egymilliót" - hangsúlyozta Kluge. Hozzátette, mindez azt jelenti, hogy a világjárvány körülbelül fele részben csak az európai kontinensen zajlik, aminek immár 84 ezer ember esett áldozatul. "A pandémia viharfelhői továbbra is itt lebegnek a régió felett" - fogalmazott Kluge.

koronavírus, COVID-19, Lengyelország, Varsó, Európa
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselnek a járókelők Varsóban április 16-án. Fotó: MTI/PAP/Pawel Supernak

Kitért rá, kulcsfontosságú megérteni, mennyire bonyolult és bizonytalan dolog, amit néhány országban már fontolgatnak, miszerint enyhíteni kellene a járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseken, újranyitva akár iskolákat, munkahelyeket. A cégek és a politikusok világszerte aggódnak a hosszú ideig tartó leállás gazdasági hatásai miatt, egyes európai államok pedig, mint Németország, Dánia vagy Spanyolország, azon tanakodnak, hogyan enyhíthetnének bizonyos társadalmi korlátozásokon.

Kluge is elismerte, hogy a koronavírus terjedésének lassítása érdekében bevezetett távolságtartás az emberek életére és megélhetésére is kihatással van. "Az emberek joggal kérdezik: mennyit kell még elviselnünk? És mennyi ideig? Mind nekünk, mind a kormányoknak és egészségügyi hatóságoknak válaszokkal kell szolgálnunk, meghatározva, hogy mikor, milyen körülmények között és milyen módon vehetünk fontolóra egy biztonságos átmenetet."

Az igazgató szerint mielőtt szóba jöhetne bármilyen korlátozás könnyítése, a következő kritériumoknak kell teljesülnie: afertőzésterjedését legyen képes kontroll alatt tartani az adott ország, a fertőzésgócok kialakulásának kockázata legyen minimális, az egészségügyi ellátórendszernek pedig legyen kellő kapacitása a betegek azonosítására, tesztelésére, nyomon követésére és elkülönítésére. "Továbbra is a vihar szemében maradunk. Ha nem tudjuk biztosítani az említett kritériumokat a korlátozások enyhítése előtt, akkor inkább gondoljuk újra az egészet" - szögezte le Kluge. "Nincs mód arra, hogy gyorsan visszatérjen az életünk a normális kerékvágásba" - tette hozzá.

Forrás: reuters.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)