Koronavírus: Európa a vihar szemében van

Európa jelenleg a vihar szemében van a koronavírus-világjárvány kapcsán, ahogy a fertőzések száma közelít az egymillióhoz. Éppen ezért rendkívül óvatosan szabad csak a járványügyi korlátozások enyhítésén gondolkodni - figyelmeztetett csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója.

El lehet kapni másodjára is a koronavírus-fertőzést? Részletek itt.

"Az esetszámok továbbra is emelkednek a régióban. Az elmúlt 10 napban az azonosított fertőzések száma közel megduplázódott Európában, megközelítve az egymilliót" - hangsúlyozta Kluge. Hozzátette, mindez azt jelenti, hogy a világjárvány körülbelül fele részben csak az európai kontinensen zajlik, aminek immár 84 ezer ember esett áldozatul. "A pandémia viharfelhői továbbra is itt lebegnek a régió felett" - fogalmazott Kluge.

koronavírus, COVID-19, Lengyelország, Varsó, Európa
koronavírus, COVID-19, Lengyelország, Varsó, Európa

Kitért rá, kulcsfontosságú megérteni, mennyire bonyolult és bizonytalan dolog, amit néhány országban már fontolgatnak, miszerint enyhíteni kellene a járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseken, újranyitva akár iskolákat, munkahelyeket. A cégek és a politikusok világszerte aggódnak a hosszú ideig tartó leállás gazdasági hatásai miatt, egyes európai államok pedig, mint Németország, Dánia vagy Spanyolország, azon tanakodnak, hogyan enyhíthetnének bizonyos társadalmi korlátozásokon.

Kluge is elismerte, hogy a koronavírus terjedésének lassítása érdekében bevezetett távolságtartás az emberek életére és megélhetésére is kihatással van. "Az emberek joggal kérdezik: mennyit kell még elviselnünk? És mennyi ideig? Mind nekünk, mind a kormányoknak és egészségügyi hatóságoknak válaszokkal kell szolgálnunk, meghatározva, hogy mikor, milyen körülmények között és milyen módon vehetünk fontolóra egy biztonságos átmenetet."

Az igazgató szerint mielőtt szóba jöhetne bármilyen korlátozás könnyítése, a következő kritériumoknak kell teljesülnie: afertőzésterjedését legyen képes kontroll alatt tartani az adott ország, a fertőzésgócok kialakulásának kockázata legyen minimális, az egészségügyi ellátórendszernek pedig legyen kellő kapacitása a betegek azonosítására, tesztelésére, nyomon követésére és elkülönítésére. "Továbbra is a vihar szemében maradunk. Ha nem tudjuk biztosítani az említett kritériumokat a korlátozások enyhítése előtt, akkor inkább gondoljuk újra az egészet" - szögezte le Kluge. "Nincs mód arra, hogy gyorsan visszatérjen az életünk a normális kerékvágásba" - tette hozzá.

Forrás: reuters.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: