Koronavírus: ennyi vakcinát kap majd Magyarország

Ha igazolják, hogy a megrendelt oltóanyagok hatékonyak a koronavírus-fertőzés ellen, tehát alkalmasak a védekezésre, akkor 6,5 millió vakcinát fog kapni Magyarország - közölte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Európában mindenhol romlik a koronavírus-járvány okozta helyzet, és ez alól Magyarország sem kivétel. Ennek ellenére továbbra is azt látjuk, hogy az európai átlag alatt van a hazai halálozási arány - közölte a miniszter. Kiemelte ugyanakkor, hogy bármilyen odaadóan is végzik a munkájukat a kórházi dolgozók, és bármennyire is felkészítették az egészségügyet a helyzet kezelésére, a járványnak csak akkor lesz vége, ha lesz vakcina.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus vakcina, koronavírus védekezés
A járványnak csak akkor lesz vége, ha lesz vakcina. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Vannak még szabad ágyak

Elég nagy a káosz és a bizonytalanság az ingyenesen igényelhető, influenza elleni védőoltások körül - olvassa el a részleteket!

A miniszter elmondása szerint a koronavírus -fertőzöttek ellátására biztosított kórházi ágyak 47 százaléka még üres, műtéteket pedig nem kell elhalasztani kapacitáshiány miatt. Tehát továbbra is biztosított a magas színvonalú orvosi ellátás, mindenki megkapja a szükséges kezeléseket. Megemlítette továbbá, hogy most különösen fontos az influenza elleni védőoltás beadatása. Jelenleg 1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre, de utánpótlás is biztosítható. "Bizonyos mennyiséget akár már holnap is be tudnánk szerezni, és ha kell, gyártani is tudunk valamennyit" - ismertette a miniszter.

Nem lesz változás a szünet után

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy sok szülő arra készül, hogy őszi szünet után már digitális oktatásra kell majd átállni. Ilyen kormányzati terv azonban nincs - hangsúlyozta Gulyás Gergely. Úgy fogalmazott, az nem tudják előre megmondani, hogy milyen súlyos döntéseket kell még meghozni a járványhelyzetben, de a terv az, hogy hagyományos formában folytatódjon a tanítás. Az elmúlt hónapok pedig bizonyították, hogy még ilyen körülmények között - vagyis a koronavírus -járvány idején - is lehet működtetni az iskolákat - szögezte le. Emellett viszont arra kért mindenkit, hogy az idei télen ne menjünk síelni, hiszen az első európai járványgócok épp a síelőhelyeken alakultak ki, például Ausztriában.

Mit tegyünk, ha a gyereken a koronavírus tüneteit tapasztaljuk? A válaszokért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: