Koronavírus: ennyi fertőzött lehet valójában itthon

Valójában sokkal több koronavírus-fertőzés lehet Magyaroszágon, mint amennyiről tudunk - véli egy hazai szakember.

Akár tízszer annyi koronavírus-fertőzött is lehet Magyarországon, mint amennyit a hivatalos adatok között rögzítettek - mondta el az RTL Klub Híradójának Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos. Ezt az állítását azzal magyarázta, sok fertőzött - aki otthon végez tesztet és csak enyhe tüneteket észlel - nem jelzi a hatóságok felé, hogy megbetegedett.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország, koronavírus fertőzöttek száma,
Az egyik labor jelentése szerint a minták 80 százalékában az omikron variáns található meg.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Ennyire gyakori az omikron

Az egyik magánlabor vezetője arról számolt be az RTL Klubnak, hogy a náluk vizsgált minták közül minden ötödik pozitív eredményt mutat. Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezető igazgatója szerint egyébként a 20 százalékos pozitivitási arány egy igen magas aránynak számít, az omikronos esetek előfordulási aránya azonban egyelőre nem emelkedett tovább. Ebben a laborban jelenleg a minták 80 százalékában ez a koronavírus-variáns található meg.

Rövidülhet a karantén?

Teljes iskolai osztályok betegedhetnek meg az omikron miatt.

A híradóban elhangzott az is, hogy néhány velünk szomszédos ország a korábbi 10 napról 7 naposra csökkentette az oltottként megfertőzöttek kötelező karanténjának időtartamát. Joggal merülhet tehát fel bennünk, hogy vajon elegendő lehet-e itthon is a 7 napos elkülönítés az oltottak esetében.

A hazai koronavírus-járvány kezelésével foglalkozó operatív törzs a csatorna erre irányuló kérdésére azt reagálta, hogy ha indokolt, akkor meghozzák majd a szükséges lépéseket. Falus Ferenc szerint azonban még a jelenlegi karanténszabályok betartatásáról sem gondoskodnak megfelelően a magyar hatóságok.

Nem lehet elkerülni, hogy minden jelenlegi vakcinának ellenálló koronavírus-változat jelenjen meg - állítja egy neves amerikai virológus.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)