Koronavírus: elterjedt tévhiteket cáfol Kemenesi

Az új típusú koronavírussal kapcsolatban továbbra is sok veszélyes tévhit kering a köztudatban. Ezek közül cáfolt most meg néhányat Facebook-posztjában Kemenesi Gábor virológus.

Vannak eltűnni nem akaró álhírek, melyekkel továbbra is sűrűn találkozni. Ezek sajnos a félelmeket, félremagyarázatokat erősítik és végül a súlyos vagy halálos kimenetelű fertőzések számát növelik - írja Kemenesi Gábor a bejegyzésében .

Nem káros, ha ráoltunk a fertőzésre

Tévhit például, hogy járvány alatt nem lehet oltani, "egyetlen egyetemen sem tanítanak olyasmit, hogy ne lehetne" - írta a szakértő. Az sem igaz, hogy károsan hat a vakcina, ha ráoltunk a fertőzésre. A virológus szerint "számos ilyen eset lehetett világszerte és egyetlen esetben sem tártak fel káros összefüggést".

Nevét a koronavírus-járvány miatt véstük a fejünkbe, de már jó ide kutatja a felbukkanó fertőzéseket és a denevéreket, egyetemen oktat, ha pedig valahol belebotlik egy elpusztult egérbe, beteszi a fagyasztójába. Mondván, ha egyszer lesz ideje, megnézi, milyen vírusok lehetnek benne. Kemenesi Gáborral beszélgettünk .

A mutációkkal kapcsolatban ugyancsak felhívta a figyelmet egy veszélyes hiedelemre. "A mutációk megjelenését sem növeli a vakcináció, erről korábban posztoltam - éppen a kevésbé átoltott országokban alakulhatnak ki nagyobb eséllyel. Egyszerű - minél többet másolja önmagát a vírus, minél kevésbé kontrolláltan, annál nagyobb az esély a mutációkra is" - olvasható Kemenesi posztjában.

Azt szintén nem szabad elhinni, hogy a koronavírus-oltásért senki sem vállalja a felelősséget. A virológus hangsúlyozta, hogy "a felelősség a gyártót terheli a vakcinák használata során, pontosan úgy, ahogy bármely más termék esetében is az EU-n belül".

Nagyjából három héten belül már látszódnia kell a koronavírus omikron variánsa hatásának a hazai járványügyi mutatókon - véli Vattay Gábor járványelemző.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)