Koronavírus: elkeserítő, ami a törököknél történik

Törökországban csütörtökön immár harmadik napja rekordmértékben, 125-tel nőtt az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, amely így 1643-ra emelkedett. Az elkeserítő számokról a török egészségügyi miniszter, Fahrettin Koca török számolt be a Twitter-fiókján.

A tárcavezető által megosztott adatokból az is kiderült, hogy a kórokozóval diagnosztizáltak száma csütörtökön az utóbbi napoknál ismét nagyobb, 5000-hez közeli értékkel, 4801-gyel nőtt, és elérte a 74 193-mat. Fahrettin Koca mikroblogbejegyzésében ugyancsak beszámolt arról, hogy a gyógyultnak minősítettek száma viszont csütörtökön messze az eddigi legmagasabb értékkel, 1415-tel 7089-re emelkedett.

Koronavírus: világszerte közel 145 ezer áldozat A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre elérte a 2 158 250-et, miközben világszerte 144 243-an vesztették életüket a COVID-19-ben, és 543 732-en épületek fel belőle. Afertőzéstovábbra is 185 országban van jelen. Részletek itt.

99 évesen gyógyult ki a koronavírus-fertőzésből

A Demirören török hírügynökség csütörtökön azt jelentette, hogy egy 99 éves, új típusú koronavírussal kezelt nőt két hét után gyógyultan engedtek haza az egyik isztambuli kórházból. A fertőzöttek közül egyébként jelenleg 1854 embert gondoznak intenzív osztályon, 34-gyel többet, mint szerdán, lélegeztetőgép igénybe vételére pedig 1040 beteg szorul, ami ugyanakkor 12-vel alacsonyabb az előző napi értéknél.

Egészségügyi maszkot viselő járókelők Isztambulban.
Egészségügyi maszkot viselő járókelők Isztambulban.

Törökország múlt pénteken lépte túl az új koronavírussal kapcsolatos tesztek számát illetően kitűzött napi 30 ezres célt, amit most csütörtökön már jócskán meg is haladtak, a hatóságok az elmúlt 24 órában 40 427 szűrést végeztek el. A kis-ázsiai országban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében múlt hét péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalmat léptettek életbe több tucat nagyvárosban, köztük Isztambulban és Ankarában is. Az intézkedés 63 millió 640 ezer embert érintett.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn közölte, hogy az előttünk álló hétvégén szintén ugyanilyen léptékű kijárási tilalmat rendelhetnek el, amit - ha szükségesnek látják - a következő hétvégéken is fenntartanak. A lépés azt az országos szintű kijárási korlátozást szigorította tovább, amellyel a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket kötelezték otthon maradásra, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokat.

A többség bejár dolgozni

Törökországban az emberek többsége hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet már szinte teljesen beszűkítették. Leállították továbbá a repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést, a buszos utazásokat hatósági engedélyhez kötötték, a legnagyobb városokat pedig teljesen lezárták a személyforgalom előtt.

Koronavírusos lett a hazai Auchan egyik dolgozója, lezárták az áruház pékségét - a részleteket megtudhatja az nlc.hu cikkéből.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció