Koronavírus: életet ment ez a gyógyszer

Emberéletek múlhatnak a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek felírásán - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mutatjuk, kinek adható a készítmény.

Koronavírus: halasztják a szoptatós kismamák oltását - részletek!

Mint ismert, már a házorvosok is felírhatják a koronavírus-fertőzés kórházi kezelésében hatásosnak bizonyult favipiravir tablettát, így a készítményt már az otthonukban gyógyuló, enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére is alkalmazhatják. Ezt azért tették lehetővé, hogy csökkentsék a kórházi kezelést igénylő betegek számát, a gyógyszer ugyanis mérsékelni tudja a súlyos COVID-19 kialakulásának kockázatát.

A minisztérium közlése szerint a készítményt hétvégén is felírhatják, például az alapellátási ügyeletben dolgozó orvosok, aki háziorvosi tevékenységet látnak el. Továbbá minden olyan orvos elrendelheti a készítmény használatát, aki a járványügyi ellátás keretében gyógyít. A gyógyszer ingyenesen váltható ki.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Néhány napon belül el kell kezdeni használni a gyógyszert, mert csak akkor hatékony. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ki kaphatja meg a gyógyszert?

A készítmény a teszttel igazolt, enyhe vagy középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára adható, ám kizárólag a beteg beleegyezése esetén. Ezen felül a kórházak által működtetett COVID-ambulanciákon jelentkező, teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek helyben is elláthatóak a favipiravir hatanyagú gyógyszerrel. A koronavírusos betegek otthon zajló gyógyulását minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi. Fontos az is, hogy a gyógyszert néhány napon belül el kell kezdeni használni, mert csak akkor hatékony a koronavírus-fertőzés kezelésében.

Már itthon is gyártják

Ahogy már korábban beszámoltunk róla , a készítmény már több tízezer magyar betegen segített. Magyarország favipiravirkészletét egyébként a kínai és japán beszerzések mellett már a hazai gyártás is garantálja. Az új típusú koronavírus okozta betegség kezelésére alkalmazható gyógyszert ugyanis már két hazai gyártó is elő tudja állítani.

Koronavírus: Magyarország ebben már az első helyen áll - olvassa el a részleteket!

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: