Koronavírus: életet ment ez a gyógyszer

Emberéletek múlhatnak a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek felírásán - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Mutatjuk, kinek adható a készítmény.

Koronavírus: halasztják a szoptatós kismamák oltását - részletek!

Mint ismert, már a házorvosok is felírhatják a koronavírus-fertőzés kórházi kezelésében hatásosnak bizonyult favipiravir tablettát, így a készítményt már az otthonukban gyógyuló, enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére is alkalmazhatják. Ezt azért tették lehetővé, hogy csökkentsék a kórházi kezelést igénylő betegek számát, a gyógyszer ugyanis mérsékelni tudja a súlyos COVID-19 kialakulásának kockázatát.

A minisztérium közlése szerint a készítményt hétvégén is felírhatják, például az alapellátási ügyeletben dolgozó orvosok, aki háziorvosi tevékenységet látnak el. Továbbá minden olyan orvos elrendelheti a készítmény használatát, aki a járványügyi ellátás keretében gyógyít. A gyógyszer ingyenesen váltható ki.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Néhány napon belül el kell kezdeni használni a gyógyszert, mert csak akkor hatékony. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ki kaphatja meg a gyógyszert?

A készítmény a teszttel igazolt, enyhe vagy középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára adható, ám kizárólag a beteg beleegyezése esetén. Ezen felül a kórházak által működtetett COVID-ambulanciákon jelentkező, teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek helyben is elláthatóak a favipiravir hatanyagú gyógyszerrel. A koronavírusos betegek otthon zajló gyógyulását minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi. Fontos az is, hogy a gyógyszert néhány napon belül el kell kezdeni használni, mert csak akkor hatékony a koronavírus-fertőzés kezelésében.

Már itthon is gyártják

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a készítmény már több tízezer magyar betegen segített. Magyarország favipiravirkészletét egyébként a kínai és japán beszerzések mellett már a hazai gyártás is garantálja. Az új típusú koronavírus okozta betegség kezelésére alkalmazható gyógyszert ugyanis már két hazai gyártó is elő tudja állítani.

Koronavírus: Magyarország ebben már az első helyen áll - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)