Koronavírus: el lehet-e kapni másodszor?

Világszerte több olyan esetről is született feljegyzés, amikor gyógyultnak nyilvánított koronavírus-fertőzötteknél később ismét kimutatták a vírus jelenlétét. Hogyan lehetséges ez?

Látványos videóanimációt készítettek finn kutatók arról, hogyan terjed az új koronavírus egyetlen köhögés nyomán egy bolti helyiségben. Részletek itt.

A kérdés megválaszolása érdekében több potenciális magyarázatot is elkezdtek vizsgálni a dél-koreai egészségügyi hatóságok. Az ázsiai ország járványügyi hivatala (KCDC) csütörtökig összesen 141 olyan esetet regisztrált, amikor gyógyultnak mondott betegeknél némi idő elteltével másodjára is fellépett az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés. Szakértők szerint összesen három lehetséges oka lehet a jelenségnek: az újrafertőződés, a visszaesés és a laboratóriumi tesztek hibás eredménye.

Dél-Korea, Szöul, koronavírus, COVID-19
Védőmaszkot viselő utasok a metrón Szöulban március 23-án. Fotó: MTI/EPA/YNA/Yonhap

A felsoroltak közül kétségkívül az első a legaggasztóbb, hiszen azt jelezheti, hogy a vírussal szemben nem alakul ki kellően hatékony immunitás a szervezetben. Mindez természetesen alapjaiban befolyásolná a járvány jövőbeli alakulását is. Ugyanakkor a KCDC szakértői szerint ez a magyarázat a legkevésbé valószínű. A hivatal azon az állásponton van, hogy a felelőst inkább a visszaesés, avagy a vírus reaktiválódása terén kell keresni.

Reaktiválódó vírusok

Ebben az esetben a visszaesés azt jelentheti, hogy a vírus részei átmenetileg egyfajta alvó állapotba kerülnek, illetve hogy a páciensek valamilyen olyan betegséggel vagy immunrendszeri gyengeséggel küzdenek, amely miatt a vírus képes túlélni a szervezetükben. Ehhez kapcsolódhat, hogy mint azt megírtuk, kínai és amerikai kutatók egy közelmúltbeli tanulmánya szerint az új koronavírus képes lehet károsítani azimmunrendszerT-sejtjeit, amelyek kulcsszerepet töltenek be a fertőzések elleni harcban.

Habár a visszaesés bizonyos szempontból megnyugtatóbb magyarázat, mint az újrafertőződés, így is jelentős problémát jelent, hiszen újabb kihívást hozhat a járvány megfékezése érdekében tett intézkedések terén. "A dél-koreai egészségügyi hatóság egyelőre nem találtak olyan eseteket, amikor reaktiválódott páciensek terjesztették volna tovább a vírust. Ha azonban bebizonyosodik, hogy ezek a betegek is fertőzőképesek, az egy hatalmas probléma" - mondta el Daj-vu Szeol vakcianfejlesztési szakértő, a Csung-Ang Egyetem professzora.

A vizsgálatok korlátai

Dél-Koreában akkor nyilvánítanak egy koronavírus-fertőzöttet gyógyultnak, ha egy 48 órás időszakban elvégzett két ellenőrző teszt egyöntetűen negatív eredményt hoz nála a kórokozóra. Miközben viszont az RT-PCR-tesztet általában véve pontosnak tekintik az országban, addig szakértők szerint az esetek egy kis részében, mintegy 2-5 százalékában előfordulhatnak álnegatív - vagy éppen álpozitív - eredmények. Ennek oka lehet, hogy a vírus olyan kis számban található meg az érintettek szervezetében, hogy azt a vizsgálat nem tudja azonosítani. Szintén hátráltathatja a helyes eredmény kimutatását, ha a mintát nem megfelelően veszik le a betegektől.

A járvány kitörése óta több mint 10 ezer koronavírus-fertőzést regisztráltak Dél-Koreában a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. A betegek közül 229 fő életét vesztette, míg 7757 pácienst gyógyultnak nyilvánítottak.

Forrás: reuters.com

COVID-19 és várandósság: Mire számíthatnak a kismamák a járványhelyzetben? A témáról bővebben az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső