Koronavírus: ekkora a kockázat Európában

Alacsonytól mérsékeltig terjed az új koronavírus kockázata az Európai Unióban - közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, Olaszországban egyre nagyob a pánik az új koronavírus gyors terjedése miatt. Az országban ugyanis az elmúlt napokban jelentősen megugrott az esetek száma.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, Olaszország, Európa, Európai Unió
koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, Olaszország, Európa, Európai Unió

A legfrissebb adatok szerint az új vírus már több mint 210 embert fertőzött meg és 5 áldozatot szedett Olaszországban. Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy vajon mennyire van okunk félni attól, hogy a járvány egész Európán - így Magyarországon is - végigsöpör.

Mekkora a kockázat?

A koronavírus tüneteiről és kezelési lehetőségeiről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Az ECDC kockázatértékelése szerint a vírus további terjedésének a kockázata az EU-ban, az euróövezet országaiban és Nagy-Britanniában is alacsony, azonban arra számítanak, hogy a következő napokban további megbetegedéseket jelentenek majd Olaszországból, és feltehetően az EU más részeiről is.

A vírus azonban több Európán kívüli országban is felütötte már a fejét, és jelenleg valószínűbbnek tartják, hogy nem a Kínából, hanem a más országokból érkező utasok révén terjed majd tovább a kór.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció