Koronavírus: borította a terveket a delta variáns

A koronavírus delta nevű variánsának terjedése miatt számos cég kényszerült az Egyesült Államok gazdasági központjának számító New Yorkban arra, hogy alkalmazottjai számára ismét elhalassza az irodákba való visszatérést.

Az amerikai üzleti ágazat korábban jórészt szeptember 7-ét (a szeptember első hétfőjén esedékes munka ünnepét követő napot) jelölte meg a hivatalnokok "visszatérésének" időpontjaként. A jelenlegi adatok szerint azonban ez a terv továbbra is nagyon távoli.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Továbbra is az otthoni munkavégzést tartják a legbiztonságosabbnak. Fotó: Getty Images

Sokan inkább várnak októberig

A New York-i székhelyű nagyvállalatokat tömörítő Partnership for New York City nevű szervezet augusztus végén közzétett közvélemény-kutatása szerint a koronavírus-járvány miatt a több mint egymillió manhattani irodai alkalmazott mindössze 23 százaléka járt be munkahelyére. Ugyanebben a felmérésben azt becsülték, hogy ez az arány szeptember végén 41 százalék körül lesz, ami bár növekedés jelez előre, még mindig nagyon távol áll attól a 62 százaléktól, amely még a májusi tervek között szerepelt erre az időszakra vonatkozóan.

Frissítették az amerikai egészségügyi hatóságok az ország első COVID-19 miatti halálozásának dátumát. Úgy tűnik, a véltnél korábban kezdett pusztítani Amerikában a vírus.

Az amerikai esetszámokat növelő delta koronavírus-variáns gyors terjedése miatt számos cég kényszerült arra, hogy legalább októberig elhalassza az időpontot, amikor is alkalmazottai elkezdhetnek visszatérni a munkahelyre. Köztük van a világ legnagyobb pénzügyi befektető társasága, az amerikai BlackRock is, amelynek mintegy négyezer alkalmazottja van New Yorkban. Nekik eleinte heti háromszor kell majd bemenniük a munkahelyükre.

Januári visszatérési tervek is vannak

Más cégek - köztük az olyan, jelentős New York-i jelenléttel bíró technológiai óriáscégek, mint a Google és az Amazon - már korábban közölték, hogy alkalmazottjaik januárig nem térnek vissza. Ezzel szemben a nagy amerikai bankok némelyikénél - mint például a Goldman Sachs és a JPMorgan Chase - már június-július óta kötelező ismét az irodai munkavégzés. A New York-i hatóságok egyébként létfontosságúnak tartják a manhattani irodai alkalmazottak visszatérését a munkába, ugyanis számos - különösen vendéglátóipari - cég túlélése függ ettől. A polgármesteri hivatal például már májusban kötelezte alkalmazottjait, hogy térjenek vissza a munkahelyükre.

Miközben világszerte szélsebesen terjed a koronavírus delta variánsa, beigazolódik az, amit már egy ideje mondogatnak a járványügyi szakemberek: egyre több a fiatal fertőzött.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső