Koronavírus: az SZTE rektora is fertőzött

Hivatalosan elismerte vasárnap Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, hogy elkapta az új típusú koronavírus-fertőzést (COVID-19).

A legfrissebb, vasárnapi hírek szerint immár 131 koronavírus-fertőzöttet tartanak számon Magyarországon. Részletek itt.

"Több hazai sajtóorgánumban napvilágot látott az információ, miszerint jómagam egyike vagyok azon szegedi polgároknak, akik megbetegedtek az új típusú koronavírus okoztafertőzéskövetkeztében. A hír igaz" - vallotta be az intézményvezető az egyetem honlapján megjelent közleményében. Kifejtette, a hónap elején Dél-Tirolban üdült, majd március 8-án tért vissza Magyarországra. Az ausztriai helyszín akkor még nem tartozott a veszélyeztetett területek közé.

koronavírus, Szeged, SZTE, Szegedi Tudományegyetem, Rovó László, COVID-19, SARS-CoV-2
koronavírus, Szeged, SZTE, Szegedi Tudományegyetem, Rovó László, COVID-19, SARS-CoV-2

"Több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gyakorló orvos vagyok, de utazásom, ott tartózkodásom, valamint hazajövetelem során nem tapasztaltam olyan jelet sem magamon, sem a környezetemben, amely akár a legkisebb gyanúra is okot adhatott volna a vírusfertőzöttséggel kapcsolatban. Az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetembe, könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződtem meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerülök kapcsolatba felső légúti fertőzésekkel" - vélekedett a rektor.

Hozzátette, visszaérkezése után is steril körülmények között, az egészségügyi protokollok szerint folytatta orvosi munkáját, "így kizárt, hogy akármelyik pácienst fertőzésveszélynek tette volna ki". "Miután észleltem magamon a betegségre utaló tüneteket, haladéktalanul és felelősségteljesen megtettem a szükséges óvintézkedéseket. Mostanáig nem találtak pozitív mintát a közvetlen környezetemben. Jelenleg családommal együtt karanténban vagyunk, gyakorlatilag már tünetmentes vagyok" - árulta el Rovó László.

Hangsúlyozta, bár Szegeden van néhány pozitív eset, azok azonban tőle teljesen függetlenek, velük semmilyen kapcsolatban nem állt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső