Koronavírus: az ilyen vércsoportú emberek vannak veszélyben

A betegek génelemzése alapján egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a vércsoport befolyásolhatja a COVID-19 súlyos kimenetelét.

Számos kutató jó ideje elemzi, miért lesznek egyesek súlyos betegek az új típusú koronavírustól, mások pedig alig érzik meg. Úgy tűnik, az idős kor növeli a kockázatot és a férfiak is sebezhetőbbek, de a tudósok más tényezők után is kutatnak. Több ezer európai beteg génjeinek összehasonlítása most azt mutatta, hogy az A vércsoportúak betegsége nagyobb eséllyel volt súlyos, mint a 0 vércsoportúaké.

Új gyógyszerrel kezelik a COVID-betegeket A brit kórházakban már a Dexamethasone nevű gyógyszert is használhatják a koronavírus-fertőzöttek kezelésére. Részletek itt.

A New England Journal of Medicine című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány nem igazolta a vércsoporttal való összefüggést, de megerősítette a megfigyelést, amelyet egy korábbi kínai tanulmányban a témában tettek. "Nagyon fontos lehet ez az összefüggés" - mondta Parameswar Hari, a Wisconsini Orvostudományi Egyetem vérspecialistája.

a vércsoport befolyásolhatja a COVID-19 súlyos kimenetelét.
A vércsoport befolyásolhatja a COVID-19 súlyos kimenetelét. Fotó: Getty Images

A 0-s vércsoportúak előnyben

Négy fő vércsoport létezik: A, B, AB és 0, ezeket a vörösvértestek felszínén lévő fehérjék alapján kategorizálják. A 0-s vércsoportú emberek hajlamosabbak arra, hogy bizonyos fehérjéket idegenként azonosítsanak, ez a vírus felszínén lévő fehérjékre is igaz. Az új koronavírus egy rokona okozta 2003-as SARS-járvány idején megfigyelték, hogy a 0-s vércsoportúak kisebb eséllyel lettek súlyos betegek - írták a tanulmányban.

A vércsoportok az egyéb betegségekre való fogékonyságot is befolyásolják, ilyenek a kolera, azE. colibaktérium okozta visszatérő húgyúti fertőzés, valamint a H. pylori miatti fekély és gyomorrák - tette hozzá David Valle, a bostoni Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem genetikai intézetének igazgatója.

Az olasz, spanyol, dán, német és más országbeli tudósok bevonásával készült tanulmány mintegy 2000 súlyos koronavírusos beteg egyes génjeit hasonlította össze több ezer olyan emberével, akik egészségesek voltak, a COVID-19 enyhe tüneteit hordozták vagy tünetmentesen estek át a fertőzésen.

Bár egyre több repülőjárat indul újra, sokan ódzkodnak a tömegben utazás gondolatától. Szerencsére akár pár óra alatt is elérhető pár olyan helyszín, ahol érdemes lehet kikapcsolódni - ezeket gyűjtötte össze az nlc.hu.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)