Koronavírus: az ilyen vércsoportú emberek vannak veszélyben

A betegek génelemzése alapján egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a vércsoport befolyásolhatja a COVID-19 súlyos kimenetelét.

Számos kutató jó ideje elemzi, miért lesznek egyesek súlyos betegek az új típusú koronavírustól, mások pedig alig érzik meg. Úgy tűnik, az idős kor növeli a kockázatot és a férfiak is sebezhetőbbek, de a tudósok más tényezők után is kutatnak. Több ezer európai beteg génjeinek összehasonlítása most azt mutatta, hogy az A vércsoportúak betegsége nagyobb eséllyel volt súlyos, mint a 0 vércsoportúaké.

Új gyógyszerrel kezelik a COVID-betegeket A brit kórházakban már a Dexamethasone nevű gyógyszert is használhatják a koronavírus-fertőzöttek kezelésére. Részletek itt.

A New England Journal of Medicine című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány nem igazolta a vércsoporttal való összefüggést, de megerősítette a megfigyelést, amelyet egy korábbi kínai tanulmányban a témában tettek. "Nagyon fontos lehet ez az összefüggés" - mondta Parameswar Hari, a Wisconsini Orvostudományi Egyetem vérspecialistája.

a vércsoport befolyásolhatja a COVID-19 súlyos kimenetelét.
A vércsoport befolyásolhatja a COVID-19 súlyos kimenetelét. Fotó: Getty Images

A 0-s vércsoportúak előnyben

Négy fő vércsoport létezik: A, B, AB és 0, ezeket a vörösvértestek felszínén lévő fehérjék alapján kategorizálják. A 0-s vércsoportú emberek hajlamosabbak arra, hogy bizonyos fehérjéket idegenként azonosítsanak, ez a vírus felszínén lévő fehérjékre is igaz. Az új koronavírus egy rokona okozta 2003-as SARS-járvány idején megfigyelték, hogy a 0-s vércsoportúak kisebb eséllyel lettek súlyos betegek - írták a tanulmányban.

A vércsoportok az egyéb betegségekre való fogékonyságot is befolyásolják, ilyenek a kolera, azE. colibaktérium okozta visszatérő húgyúti fertőzés, valamint a H. pylori miatti fekély és gyomorrák - tette hozzá David Valle, a bostoni Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem genetikai intézetének igazgatója.

Az olasz, spanyol, dán, német és más országbeli tudósok bevonásával készült tanulmány mintegy 2000 súlyos koronavírusos beteg egyes génjeit hasonlította össze több ezer olyan emberével, akik egészségesek voltak, a COVID-19 enyhe tüneteit hordozták vagy tünetmentesen estek át a fertőzésen.

Bár egyre több repülőjárat indul újra, sokan ódzkodnak a tömegben utazás gondolatától. Szerencsére akár pár óra alatt is elérhető pár olyan helyszín, ahol érdemes lehet kikapcsolódni - ezeket gyűjtötte össze az nlc.hu.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció