Koronavírus: a Pfizer vakcináját is vizsgálják

Izraelben több szívgyulladásos esetet is regisztráltak a Pfizer-vakcinával beoltottak körében. A szakértők szerint azonban korai lenne messzemenő következtetéseket levonni ez alapján.

Az Izraeli Egészségügyi Minisztérium vasárnap közölte, hogy a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával beoltottaknál kis számban szívgyulladás lépett fel, ezeket az eseteket kivizsgálják, de következtetéseket még korai lenne levonni. A vakcinát gyártó cég úgy nyilatkozott, a szívgyulladás nem jelentkezett magasabb arányban a beoltottaknál, mint az az általános lakosság körében is várható lenne - adta hírül a Reuters.

koronavírus COVID-19 oltás vakcina oltóanyag Pfizer
Az asszisztens előkészíti a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát Bojti István nyíregyházi háziorvosi rendelőjében. Fotó: MTI/Balázs Attila

Mint azt Nachman Ash, Izrael világjárvány-reagálási koordinátora elmondta, az előzetes adatok szerint az eddig beoltott több mint 5 millió ember közül csupán pár tíznél fordult elő szívizomgyulladás, elsősorban a második adag vakcina beadatását követően. Az esetek többségében a 30 év alatti korosztály volt érintett, az azonban még nem világos, hogy a panaszt valóban a védőoltás idézte-e elő.

Kik kaphatnak Pfizer-vakcinát? Kattintson, és kiderül!

Nem egyértelmű az összefüggés

A többségében szövődmények nélkül elmúló szívizomgyulladást különféle vírusfertőzések is előidézhetik, éppen ezért egyáltalán nem biztos, hogy az oltás közrejátszott a panaszok kialakulásában. A Pfizer gyógyszergyártó cég folyamatos kapcsolatban áll az Izraeli Egészségügyi Minisztériummal, hogy minden szükséges adatot a szakértők rendelkezésére bocsáthassanak.

A vállalat nyilvánosan is elismerte, hogy tudnak a szívgyulladásos esetekről, amelyek főként a Pfizer-BioNTech vakcinával beoltott fiatal férfiak körében léptek fel. "A lehetséges mellékhatásokat rendszeresen és alaposan felülvizsgálva kijelenthető, hogy a szívizomgyulladás nem jelentkezett magasabb arányban az oltottaknál, mint az az általános lakosság körében várható lenne. Az ok-okozati összefüggéseket még nem sikerült egyértelműen feltárni" - áll a cég nyilatkozatában.

Mint arról korábban a Házipatika.com is beszámolt, Izrael a világelsők között szerepel az átoltottsági listákon, az ország 9,3 millió lakosának közel 60 százaléka kapta már meg a Pfizer oltóanyagát. A fertőzöttségi adatokból jól látható, hogy a vakcina nagyon hatékony a súlyos COVID-19 megelőzésében - nem sokkal az átfogó oltókampány megkezdése után a napi új fertőzöttek száma Izraelben 10 ezerről 100 körülire csökkent. Nadav Davidovitch, az izraeli Ben Gurion Egyetem közegészségügyi iskolájának igazgatója elmondta, még ha bizonyítást is nyer az összefüggés a pár szívgyulladásos eset és a védőoltás között, az nem jelent akkora kockázatot, ami indokolná az oltóanyag használatának felfüggesztését, hiszen a COVID-19 betegség lényegesen nagyobb egészségügyi kockázatokkal járhat, mint az oltás után átmenetileg kialakuló szívgyulladás.

A Johnson and Johnson által kifejlesztett koronavírus elleni oltás vérrögképződési kockázata rendkívül alacsony, és sokkal kisebb valószínűséggel fordulnak elő a vakcina miatt ezek a rendellenességek, mint például az aszpirin szedése miatt kialakuló bélvérzések. Ide kattintva részletesebben is olvashat erről a témáról.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: