Koronavírus: a lakosság segítségét kérik

Országos járványügyi előrejelzési rendszert fejleszt a Szegedi Tudományegyetem több hazai felsőoktatási intézmény és kutatócsoport bevonásával. A kutatást egy online kérdőív néhány percig tartó kitöltésével bárki segítheti.

Hogyan érhet véget a koronavírus-világjárvány? Szakértők szerint többféle forgatókönyv is elképzelhető. Részletek itt.

A kutatók a járvány kitörése előtti és utáni kapcsolati és utazási szokásokról gyűjtenek adatokat a pontos fertőzésterjedési modellezéshez - olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében. A koronavírus-kérdőív célja, hogy a kitöltők névtelensége mellett olyan adatbázis kiépítését alapozza meg, amely hozzájárul az új típusú koronavírus-fertőzés (COVID-19) terjedésének megértéséhez.

koronavírus, Magyarország, Budapest, COVID-19, világjárvány, SARS-CoV-2
Egészségügyi maszkot viselő gyalogos Budapesten március 23-án.. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar kutatócsoportok az adatok ismeretében hatékonyabb megelőzési módokat fejleszthetnek a terjedés lassítása, megakadályozása érdekében. A minisztérium éppen ezért arra kér mindenkit, hogy a kérdőív mindössze pár percet igénylő, anonim kitöltésével mozdítsák előre a kutatást! A leghasznosabb segítséget az jelenti, ha a válaszadó lehetőség szerint megismétli, mostantól akár mindennap egyszer elvégzi a kitöltést.

A kérdőív a covid.sed.hu oldalon érhető el.

Egyre több a beteg az országban

Mint azt korábban megírtuk, a legfrissebb, keddi adatok szerint immár 187 főre emelkedett a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A járvány hazai felbukkanása óta 21 beteg gyógyult ki a fertőzésből, 8-an pedig életüket vesztették. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői tájékoztatója szerint gyorsuló léptekkel közeledik a tömeges megbetegedések időszaka.A kormányfő úgy fogalmazott, a felismert és diagnosztizált esetszámhoz képest a fertőzöttek tényleges száma vélhetően jóval magasabb.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: