Koronavírus: a kötelező oltás lehet a következő lépés

Február közepétől átalakul a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos szabályozás. Egy jogi szakértő szerint ez már a kötelező oltás előszobáját jelentheti.

Február 15-étől átalakul Magyarországon a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos szabályozás. Az okmány oltási igazolássá alakul, ami azt jelenti, hogy csak a koronavírus ellen beoltott személyek számítanak majd védettnek. De közülük is csak azoknak nem kell aggódniuk az igazolás lejártáért, akik a 3. dózist is beadatják. Egy jogi szakértő úgy véli, ez már a kötelező oltás előszobáját jelentheti. A védettségi igazolvány átalakítása egyébként a kormány szerint az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámainak megelőzése érdekében szükséges.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Az új igazolvány már a kötelező oltás előszobája lehet? Fotó: Getty Images

"A kötelezés csak az utolsó eszköz lehet"

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) magánszféra projektjének jogásza, Zeller Judit a Spirit FM Aktuál című műsorában úgy fogalmazott, jól látható, hogy az új szabályozást mindenkit a harmadik oltás felvételére próbál ösztönözni. "Az 1 vagy 2 oltással rendelkezők határidős igazolvány fognak kapni, és aki 3 oltást rendelkezik, csak annak lesz időben korlátlan a védettségi igazolványa" - összegezte.

Koronavírus: 8 hazai városban is durvulhat a helyzet.

Kiemelte, hogy Ausztriában már bevezették a kötelező oltást, mi pedig csupán egy lépcsővel vagyunk hátrébb. Véleménye szerint inkább máshogyan kellene meggyőzni az embereket arról, hogy beoltassák magukat a COVID-19 ellen. "A kötelezés csak az utolsó eszköz lehet a kormány kezében" - szögezte le.

Káosz az iskolákban

A műsorban a pedagógusok kötelező oltásával kapcsolatban elhangzott, hogy nagyon rendezetlen a szabályozás. Problémát jelent például, hogy csak az állami fenntartású iskolák dolgozói felé elvárás az, hogy be legyenek oltva a COVID-19 ellen - a magánintézmények pedagógusai felé nem. "Nyilván tudjuk, hogy attól, hogy egy iskola nem állami, attól még nem terjed ott kevésbé a COVID. Szóval, ha itt racionális alapokon akarna szabályozni az állam, akkor mindenkinek általánosan kötelezővé tette volna a pedagógusok körében" - jegyezte meg Zeller Judit.

Kitért arra is, hogy bár miniszteri engedéllyel lehet mentesülni a kötelező oltás alól, az viszont egyáltalán nem tisztázott, hogy milyen indokokat fogadnak el arra, hogy egy pedagógus nem adatja be magának a vakcinát. "Ezek így, egy jogállamban nem elfogadhatók. Tehát ennél sokkal alaposabb szabályozás kell, ami igazságosabb, és amikor kiszámíthatóbb a polgár számára, hogy mi lesz az ő sorsa" - magyarázta.

A negyedik oltás általános bevezetését nem tartják indokoltnak a magyar szakemberek, három társadalmi csoportnak azonban kifejezetten ajánlják.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció