Koronavírus: a gyerekek ezért lehetnek kevésbé fogékonyak

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy bizonyos náthavírusok növelhetik az ellenálló-képességünket az új típusú koronavírussal szemben - ismertette egy hazai virológus. Egy másik szakértő azonban arra figyelmeztetett, hogy egyre többen kerülnek kórházba COVID-19 miatt, többnyire oltatlan személyek.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központjában folyamatosan emelkedik a beérkező koronavírusos betegek száma. A tapasztalatok alapján Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke az ATV Híradójának adott interjújában kijelentette, hogy a súlyos esetek között egyértelműen sokkal nagyobb arányban vannak az oltatlanok. "A felvételre kerülők jelentős része oltatlan, és az oltatlanoknál a tünetek jóval súlyosabban kerülnek előtérbe" - ismertette.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
A gyerekek szervezetét megedzették a náthavírusok?Fotó: Getty Images

A náthavírusok meglepő hatása

A riportban az is elhangzott, hogy az egyetem kutatói már a járvány kirobbanásakor vizsgálni kezdték, hogyan reagál az új típusú koronavírus más kórokozókra. Úgy tűnik, az úgynevezett T-sejtes védelem valóban működik. Az egyetem virológus professzora, Jakab Ferenc szerint a gyermekek körében azért lehet ritkább az új koronavírus okozta fertőzés, mert ők sokkal gyakrabban találkoznak olyan koronavírusokkal, amelyek náthát okoznak

Rájöttek, miért nem fertőz meg mindenkit a koronavírus.

"Valamilyen keresztimmunitás, egyfajta keresztvédettség alakulhat ki az új koronavírus tekintetében is. A T- sejtes immunválasz tulajdonképpen erről szól: nem csak egy antitestes, hanem egy sejtes védelmet is kifejt a fertőzés" - magyarázta a szakértő.

Az egyetemen is kötelező lehet az oltás

Elhangzott továbbá, hogy az intézmény operatív stábja azt javasolta az egyetem vezetőségének, hogy vezessék be a kötelező védőoltást. Erről Betlehem József, az egyetem rektorhelyettese beszélt. Mint kiderült, amennyiben az egyetem vezetése elfogadja a fenti javaslatot, már a jövő héttől életbe léphet az előírás, amely a COVID-19 elleni védőoltás beadatására kötelezi a dolgozókat.

Ha a gyerekek koronavírus elleni védelme a kérdés, akkor a hazai szakértők szerint egyértelműen a védőoltás beadatása az egyetlen jó válasz. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke például azt üzente a még kételkedő, "kiváró" szülőknek, hogy a vírus nem vár - akkor sem, ha egy gyerekről van szó.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra