Koronavírus: a BCG-oltás lassíthatja a járványt

Megállapították, hogy azokban az országokban, ahol legalább 2000-ig szerepelt a kötelező oltások között a BCG, a járvány megjelenése utáni 30 napban lassabban terjedt a fertőzés, valamint a halálozási ráta is alacsonyabb volt.

Már a koronavírus-járvány terjedésének korai szakaszában felmerült , hogy a BCG-oltás (amely a tuberkulózis ellen véd) enyhíti a COVID-19 megbetegedés tüneteit, sőt akár segít meggátolni a megfertőződést is. Mindennek hátterében az áll, hogy egyes, korábbi kutatások szerint a BCG-vakcina a célzott hatásán túl erősíti az immunrendszert is. És bár statisztikai adatok látszólag tényleg arra utaltak, hogy a BCG-oltás védettséget ad a koronavírus ellen, a WHO ezt határozottan cáfolta áprilisban, mivel nem készült bizonyító erejű kutatás a témában.

Ezt tehetjük, amíg nincs vakcina a koronavírus ellen Az oltóanyag kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás és a külföldről hazatérők ellenőrzése - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa. Részletek itt .

Az American Association for the Advancement of Science (AAAS) nevű non-profit tudományos szervezet azonban most publikált egy tanulmányt, amely hivatalosan is megerősíti azt, hogy a BCG-vakcina ellaposítja a koronavírus járványgörbéjét. 135 ország napi új COVID-beteg számait, valamint 134 ország napi halálozási adatait elemezték, minden államban az első fertőzött megjelenésétől számított 30 napos időszakot vették figyelembe - írja az Eurekalert.org. Az adatokat elemezve arra jutottak, hogy azokban az országokban, ahol legalább 2000-ig kötelezően megkapták az újszülöttek vagy kisgyerekek a BCG-oltást, ott jelentősen lassabban terjedt a járvány és kevesebben hunytak el miatta.

Hazánkban az újszülöttek legkésőbb 6 hetes korukig megkapják a BCG-oltást. Fotó: Getty Images
Hazánkban az újszülöttek általában még a kórházból hazaengedés előtt, de legkésőbb 6 hetes korukig megkapják a BCG-oltást. Fotó: Getty Images

Az idősebbeket nem oltották még be

Magyarországon 1954 óta szerepel a kötelező oltások között a BCG (Bacillus Calmette-Guérin), ennek pedig szerepe lehet abban, hogy miért tudtunk jóval sikeresebben védekezni a járvány ellen, mint például Franciaország vagy Olaszország (előbbiben már csak ajánlott oltás, utóbbiban soha nem is volt része a kötelező oltási programnak). Ugyanakkor azt is megmagyarázhatja, hogy a fertőzöttek alacsony száma mellett miért lehet viszonylag magas a halálozási rátánk: a koronavírus által veszélyeztetett idősebb korosztályt ugyanis még nem oltották be a BCG-vakcinával.

Az AAAS kutatói az eredményeket felhasználva modellezték, hogyan alakult volna a járványhelyzet az Amerikai Egyesült Államokban, ha ott is már évtizedek óta kötelező oltás lenne a BCG (ami az USA-ban soha nem volt és jelenleg sem az). Számításaik szerint március 29-éig 468 emberéletet követelt volna a koronavírus, ez pedig mindössze 19 százaléka annak, ahányan valóban meghaltak az országban a vizsgált napig (2467).

Az óriási különbség ellenére a tudósok hangsúlyozzák, hogy nem tartják koronavírus elleni csodaszernek a BCG-t, de mindenképp érdemes volna további vizsgálatokat folytatni e téren, és adott esetben az országoknak újragondolniuk kötelező oltási programjaikat.

Koronavírus-járvány: katasztrófahelyzetet hirdettek a második legnépesebb ausztrál államban - olvassa el a részleteket az nlc.hu oldalán .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +22 °C

Általában sok napsütés várható, azonban - főként az ország keleti felén, kétharmadán - a déli, délutáni órákban erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés és esetleg jégeső is kísérhet. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten lesz élénk, néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében pár fokkal továbbra is melegebb lesz az idő, előfordulhatnak 40 fok körüli értékek is. Késő estére 20 és 31 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra